Ενοχλημένος από τη λέξη «Κωνσταντινούπολη», που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη δήλωσή του για την αρμενική γενοκτονία, είναι ο εθνικιστής ηγέτης στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία περιοχή με τέτοιο όνομα δεν υπήρχε. Υπάρχει η Ιστανμπούλ μας και είναι η μεγαλύτερη τουρκική πόλη στον κόσμο», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σημειώνοντας ότι «το πως βλέπουν και τί θέλουν να δουν κάποιοι όταν κοιτάζουν πέρα από τον ωκεανό έχει ελάχιστη σημασία. Η σελίδα της Κωνσταντινούπολης έκλεισε πριν από 568 χρόνια. Για παράδειγμα, ακόμη και αν επαναφέρουμε την ιστορία και επιστρέψουμε στις συνθήκες του 1453 όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και όλα τα όντα θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ενός απόλυτου και νικηφόρου Τούρκου που κάνει τον κόσμο να τρέμει, οδηγεί τα πλοία από τη στεριά και χτυπάει τα τείχη με κανόνια», δήλωσε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Ιστορικό σκάνδαλο οι δηλώσεις Μπάιντεν

Για την αρμενική γενοκτονία, ο εταίρος του Ερντογάν είπε ότι αποτελεί μαύρο λεκέ στην ιστορία, προσθέτοντας ότι έχει βάλει μπουρλότο στις γέφυρες διαλόγου Τουρκίας - ΗΠΑ. «Το πρόβλημά μας δεν είναι με το λαό των ΗΠΑ, αλλά με τους φρουρούς που παρατάσσονται στον Λευκό Οίκο» ανέφερε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο ντελικανής Έλληνας Ακιντζί

Την ίδια ώρα, ο εθνικιστής ηγέτης αναφέρθηκε στο Κυπριακό ενόψει της έναρξης της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, ενώ τα έβαλε και με τον τέως ηγέτη των Τ/Κ, Μουσταφά Ακιντζί, βαφτίζοντάς τον «Έλληνα».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί χαρακτήρισε ανοησία τη δήλωση Ακιντζί ότι ο «Τατάρ θα είναι το παπαγαλάκι της Άγκυρας στη Γενεύη», λέγοντας ότι ο τέως Τ/Κ ηγέτης «παραληρεί με γλώσσα ΕΟΚΑ».

«Ο πρόεδρος Τατάρ δεν είναι παπαγαλάκι, είναι μια γενναία καρδιά που υπερασπίζεται τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις εθνικές ευαισθησίες των Τ/Κ.

Η παρέμβαση του τέως προέδρου της ΤΔΒΚ, Μουσταφά Ακιντζί, για να υπονομεύσει τη διαδικασία της Γενεύης, η απρεπής και αήθης κριτική εναντίον του νυν προέδρου, Ερσίν Τατάρ, αποτελεί ένδειξη ότι τα κοιμισμένα κύτταρα άρχισαν να κινούνται».

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, «ο μόνος τίτλος που αξίζει στη νοοτροπία του Μουσταφά Ακιντζί είναι ‘ντελικανής Ρωμιός’, επειδή έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρουν την Κύπρο με τεχνάσματα οι Ε/Κ».

Ο ηγέτης των εθνικιστών στην Τουρκία επανέλαβε με τη σειρά του τη θέση του εταίρου του Ερντογάν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος στην Κύπρο πέραν της λύσης των δύο ανεξάρτητων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;