Την ολοκλήρωση ενός συστήματος ραντάρ παράκτιας επιτήρησης (SGRS), με το οποίο η Τουρκία στοχεύει να κάνει ορατό κάθε εκατοστό της Γαλάζιας Πατρίδας, ειδικά στο Αιγαίο, ανακοινώνει περιχαρής σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Το ραντάρ θα καλύπτει τις περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου, δηλ. σε πρώτη φάση η κάλυψη θα αφορά μόνο το 40% της Γαλάζιας Πατρίδας.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, που χρησιμοποιείται στο ραντάρ, είναι ικανό να ανιχνεύει κινήσεις έως και 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και έως 8 ναυτικά μίλια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΚΟΣΜΟΣ 10.10.2021 16:19Κιλιτσντάρογλου προς Ερντογάν: «Είσαι αλήθεια καλά;» Κιλιτσντάρογλου προς Ερντογάν: «Είσαι αλήθεια καλά;»

«Με το SGRS, στ****όχος είναι να μην αφήσουμε αόρατες περιοχές σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας**. Χάρη στο σύστημα** αυτό**,** θα μπορεί να αναπτυχθεί μία στρατηγική στ****ο μέλλον για τις θάλασσες που περιλαμβάνει η Γαλάζια Πατρίδα με αποτελεσματική ανάλυση κινδύνου και να δημιουργηθεί μια ισχυρή και αποτελεσματική βάση δεδομένων για την ακτοφυλακή», αναφέρει η εφημερίδα.

91 πύργοι ελέγχου στα παράλια της Μικράς Ασίας

Επίσης λαμβάνονται μέτρα και στα χερσαία δυτικά σύνορα της Τουρκίας, με το σχεδιασμό για εγκατάσταση 91 πύργων ελέγχου στις ακτές της Μικράς Ασίας, που θα «βλέπουν» και θα επιτηρούν την Ελλάδα.

Οι πύργοι θα είναι εξοπλισμένοι με ραντάρ επιτήρησης εδάφους, θερμικές κάμερες, συστήματα ανίχνευσης, σύστημα ραδιοσύνδεσης και ασύρματους σεισμικούς αισθητήρες.

Θα μπορούν να ανιχνεύουν κινήσεις από δεκάδες χιλιάδες μέτρα μακριά και να προειδοποιούν με συναγερμό, όταν εντοπίζεται κάποια παραβίαση, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όλες οι ειδήσεις

Politico: Οι Ευρωπαίοι έδωσαν χρηματικά ανταλλάγματα στην Τουρκία για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού

Κηφισιά: Πυροβολισμοί στη Γέφυρα Καλυφτάκη με τραυματία

Πέτσας για πλημμύρες σε Εύβοια: Μην τις συνδέουμε με τα καμένα - Οι ζημιές είναι στη θάλασσα

Πλημμύρες Βόρεια Εύβοια: Δραματικές εικόνες και πάνω από 100 απεγκλωβισμοί – Έρχεται νέα επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες

Τουρκία: Ενώ ο Ερντογάν μιλά για ανάπτυξη - ρεκόρ, πολίτες μαζεύουν αποφάγια από τα σκουπίδια