Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Άγκυρα συνέχιζε το γνώριμο «παιχνίδι» της με τουρκικά μαχητικά να πετούν πάνω από το Καστελόριζο.

Το ραντεβού των δύο ηγετών είναι το πρώτο που πραγματοποιήθηκε με την ιδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 55 λεπτά, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις**.** «Πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις», ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργό στον Τούρκο πρόεδρο.

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο. Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου και Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότιο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ηγέτης που είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.