Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα μέτρα - Συνεχείς συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης των τραπεζιτών

Σε αναζήτηση μέτρων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, προκειμένου να σταθούν όρθιες, βρίσκονται οι τράπεζες που πραγματοποιούν διαρκείς συσκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

Το βασικό μέτρο που εξετάζεται για την στήριξη των επιχειρήσεων, είναι η πληρωμή μόνο τόκων και αναστολή πληρωμής δόσεων κεφαλαίου για διάστημα που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Το ένα σενάριο κάνει λόγο για έναν χρόνο, και το άλλο μέχρι και τον Ιούνιο και αφορά μόνο πληγείσες περιοχές και επιχειρήσεις.

Η δεύτερη πρόταση που υπάρχει είναι να υπάρξουν κάποιου είδους χρηματοδοτήσεις άτοκες ή σχεδόν άτοκες, προκειμένου να επιβιώσουν σε αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν εκτείνονται από αναστολή για καταβολή δόσεων για εταιρείες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και οι οποίες είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, μέχρι μόνο την αναστολή της πληρωμής κεφαλαίου και καταβολής τόκων.

Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου.

Παράλληλα εξετάζεται και η στήριξη των επιχειρήσεων με νέα ρευστότητα, με στόχο την επιβίωσή τους για όσο διαρκεί η κρίση. Το κόστος παροχής της νέας ρευστότητας αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της συνεννόησης των τραπεζών με τις εποπτικές αρχές.

Όλα τα μέτρα τελούν ακόμα υπό διαπραγμάτευση και οι ανακοινώσεις αναμένονται από αύριο.