Τη δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που έλαβαν χώρα στο περιθώριο της μαθητικής συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, δίνει η ΕΛ.ΑΣ., με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις για τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων στο εμπορικό κέντρο «Mall» όπου επεκτάθηκε η ένταση.

Η ΓΑΔΑ υποστηρίζει ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαβούλευση για να μπει στο υπουργείο Παιδείας 5μελης αντιπροσωπεία μαθητών, περίπου 200 άτομα, εκ των οποίων 50-70 είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, μπουκάλια, σίδερα, καπνογόνα, βαρελότα και ξύλα προς τον προαύλιο χώρο του υπουργείου.

ΕΛΛΑΔΑ 09.10.2020 12:28Επεισόδια με χημικά στο υπουργείο Παιδείας - Τι ζητούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς Επεισόδια με χημικά στο υπουργείο Παιδείας - Τι ζητούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., τα άτομα αυτά διασπάστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η μία έσπασε πόρτα παρακείμενης παιδικής χαράς και άρχισε από εκεί να εκτοξεύει αντικείμενα στο χώρο του Υπουργείου. Η δεύτερη ομάδα κινήθηκε προς την είσοδο vip του Υπουργείου και η τρίτη επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις, που βρισκόταν σε απόσταση 100 περίπου μέτρων, στην συμβολή των οδών Α. Παπανδρέου και Αιγαίου.

Οι αστυνομικοί για να αποκρούσουν τις επιθέσεις –υποστηρίζει η ΓΑΔΑ- προχώρησαν «στην αναγκαία χρήση δακρυγόνων και τα άτομα αποχώρησαν προς παρακείμενο πολυκατάστημα, όπου ανασυντάχθηκαν, επανήλθαν στο Υπουργείο και επιτέθηκαν άλλες δύο φορές στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος και αφού άρχισαν να σπάνε μάρμαρα, επιτέθηκαν και πάλι στις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια περίπου 50 άτομα παρέμειναν στην γέφυρα του πολυκαταστήματος και επιτίθεντο επανειλημμένα στις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι 14.00 ώρα, οπότε και αποχώρησαν».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.10.2020 16:58Κεραμέως: Δεν θα αφήσουμε κανέναν κουκουλοφόρο να κρατήσει την Ελλάδα πίσω Κεραμέως: Δεν θα αφήσουμε κανέναν κουκουλοφόρο να κρατήσει την Ελλάδα πίσω

Η Αστυνομία συνέλαβε έναν μαθητή γιατί πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών από τον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, προκλήθηκαν φθορές σε αστυνομικά κράνη και ασπίδες, ενώ στο πολυκατάστημα προκλήθηκαν φθορές σε κολωνάκια, στο πλακόστρωτο και σε σχάρες φρεατίων. Επιπλέον από φωτοβολίδες προκλήθηκε πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου η οποία σβήστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων, ανυποψίαστοι πολίτες είδαν ξαφνικά μπροστά τους άντρες των ΜΑΤ και δέχθηκαν χημικά, σε ένα πολυσύχναστο σημείο όπου η παρουσία των «ειδικών» μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζεται ως παρακινδυνευμένη.

Ανήλικοι έτρεχαν δεξιά και αριστερά για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα, ηλικιωμένοι πανικοβλήθηκαν, πελάτες έφευγαν από το «Mall» τρέχοντας, εργαζόμενοι του εμπορικού κέντρου φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κίτρινα κράνη προσπαθώντας να προστατεύσουν τον κόσμο, μαθητές σήκωναν τα χέρια ψηλά φωνάζοντας προς τους αστυνομικούς να απομακρυνθούν.