«Ζητούμενο στον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε χρονική συγκυρία, είναι η άσκηση μιας αντιπολίτευσης χρήσιμης προς την κοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Θέμα Radio104.6.

Ο Α. Χαρίτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε στα δύσκολα περιοριστικά μέτρα στην αρχή της πανδημίας και ότι επισήμανε όμως «εγκαίρως την ολιγωρία και τις παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την αδυναμία της να αξιοποιήσει αυτό τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία για να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να στηρίξει έγκαιρα την πραγματική οικονομία».

Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μπροστά σε μια πολλαπλή κρίση με αιχμές στο υγειονομικό, οικονομικό και στο εθνικό σκέλος, η κυβέρνηση λέει πολλά και πράττει ελάχιστα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εν μέσω πανδημίας, αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ, άφησαν το προσωπικό του να μειωθεί», προσθέτοντας ότι «σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ λιγότεροι άνθρωποι απ’ ότι έναν χρόνο πριν».

«Ούτε μία πρόσληψη δεν έχει προχωρήσει από την σημερινή κυβέρνηση, όλες αφορούν προκηρύξεις δρομολογημένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Στον αντίποδα τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα ΕΣΥ σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι το παρέλαβε και πως «σε δύσκολες συνθήκες επιτροπείας, αυξήσαμε τη χρηματοδότηση, εξοπλίσαμε τα νοσοκομεία και ενισχύσαμε το προσωπικό, προχωρώντας σε 19.500 προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού».

Είπε ότι «η ύφεση είναι ήδη εδώ» και ότι απέτυχε η προσπάθεια της κυβέρνησης «να ανοίξει άρον-άρον και χωρίς σχέδιο την οικονομία και τον τουρισμό». Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε παρουσιάσει εγκαίρως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, «όπως κάναμε στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έξι μήνες».

Επιπλέον, ανέφερε για το «Μένουμε Όρθιοι» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχισε τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές με τις ανάγκες της οικονομίας και ότι πρότεινε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας αλλά και συγκεκριμένων κλάδων, όπως ο τουρισμός, «για να μην δούμε λουκέτα, νέες στρατιές ανέργων και κατάρρευση των δημοσίων εσόδων».

Ο Α. Χαρίτσης τόνισε ότι «μπαίνουμε σε μία φάση που θα αντιμετωπίσουμε πολλαπλές προκλήσεις» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθεί στην ευθύνη να παρουσιάσει μια πειστική, αριστερή πρόταση για έξοδο από την κρίση, που θα απαντά στις αγωνίες της κοινωνίας. Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπηρετήσουμε αυτό το σχέδιο».