«Οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν σε ποιους δόθηκαν αυτά τα χρήματα, πόσα πήρε ο καθένας και με ποια κριτήρια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό DION TV Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εν κρυπτώ χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης».

Σημείωσε ότι πρόκειται για «ζήτημα αξιοκρατίας, διαφάνειας και εντέλει δημοκρατίας, καθώς τα ΜΜΕ δεν είναι κοινές επιχειρήσεις αλλά επιφορτισμένα με το λειτούργημα της ενημέρωσης τον πολιτών» και τόνισε πως «πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το δημόσιο χρήμα».

Κάλεσε εκ νέου τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «καταθέσει χωρίς καμία καθυστέρηση το ακριβές ποσό που έλαβε κάθε μέσο» και πρόσθεσε: «Όταν κατευθύνονται χρήματα σε ανύπαρκτα sites, σε sites που δημιουργήθηκαν για να λάβουν τη χρηματοδότηση ή και σε sites που ανήκουν σε πολιτευτές της ΝΔ, στερούνται πόροι από μέσα που απασχολούν εργαζόμενους και επιτελούν με σοβαρότητα το λειτούργημα της ενημέρωσης».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η χώρα βιώνει έντονα και τις οικονομικές επιπτώσεις τις πανδημίας, «καθώς η κυβέρνηση μας είχε βάλει σε ύφεση από το τέλος, ήδη, του 2019» αλλά και επειδή «μέσα στην πανδημία δεν προχώρησε στην εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας, και κυρίως των μεσαίων στρωμάτων, όπως ζητήσαμε με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”».

Συμπλήρωσε ότι ήδη δημιουργήθηκε μία πολύ μεγάλη τρύπα στα δημόσια ταμεία και ότι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Αυτό διότι «η κυβέρνηση καθυστέρησε την καταβολή κι αυτού ακόμη του ανεπαρκούς επιδόματος των 800 ευρώ», ενώ «πολλοί δεν πήραν απολύτως τίποτα».

Ο κ. Χαρίτσης είπε πως «αν η κυβέρνηση επιμείνει στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης θα χάσουμε όλα όσα κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

«Ευχόμαστε το βεβιασμένο και χωρίς σχεδιασμό άνοιγμα του τουρισμού να μη μας στοιχίσει σε υγειονομικό επίπεδο», επισήμανε για να προσθέσει πως «ούτε η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να προχωρήσει χωρίς σχέδιο και στήριξη» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μέτρα στήριξης για το επόμενο, κρίσιμο διάστημα, όπως την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων.

«Το “ανοίξτε όπως-όπως” της κυβέρνησης μεταφράζεται σε λουκέτα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, νέες στρατιές ανέργων και καθίζηση του τουρισμού», σχολίασε.

Επιπλέον, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κέρδισε η ελληνική κοινωνία για να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας» και πως «δεν προχώρησαν ούτε στην υλοποίηση των όσων είχαν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», όπως «τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που εκκρεμούν εδώ και έναν χρόνο και στην αξιοποίηση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας που δημιουργήσαμε».

Έθεσε το ερώτημα πώς θα αντιμετωπιζόταν ο κορονοϊός χωρίς την ενίσχυση του ΕΣΥ κατά την τετραετία 2015-2019 με 19.500 νέες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού.

«Σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, αποδείχτηκε ότι μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως του κορονοϊού», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να συζητηθεί πώς από εδώ και πέρα θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις και επιπλέον χρηματοδότηση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο κ. Παπαδημούλης, ένας άνθρωπος με μακρά πολιτική διαδρομή, με τη δήλωσή του έδωσε πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και ξεκαθάρισε πως ό,τι έχει πράξει έχει γίνει με απόλυτη διαφάνεια».

«Οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλούν είναι τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, που σύμφωνα με τα Πόθεν Έσχες χρωστάνε υπέρογκα ποσά στις τράπεζες. Αλλά ούτε το ίδιο κόμμα της ΝΔ που “κατάφερε” το 2019 να αυξήσει τον δανεισμό του κατά 30 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.