«Καραμπινάτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και όχι απλό λάθος», χαρακτήρισε την υπόθεση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το σκάνδαλο που στήθηκε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται ευθέως με το κόμμα της Ν.Δ.».

«Ήταν καθαρή επιλογή της κυβέρνησης εν μέσω της κρίσης της πανδημίας που βιώνουμε, όταν προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να δοθούν πάνω από 80 εκατ. ευρώ σε ημέτερους και κολλητούς», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι «η ίδια η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, λόγω της πανδημίας, να προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων με 800 ευρώ, και όχι με 600, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ΚΕΚ».

«Αποκαλύφθηκε ότι σύμβουλος του κ. Βρούτση υπήρξε μέτοχος σε εταιρεία ΚΕΚ, ενώ πρωτοκλασάτοι υπουργοί παρελαύνανε στα κανάλια και έλεγαν πόσο καταπληκτικό είναι το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης ή απέδιδαν ευθύνες στους ίδιους τους επιστήμονες», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθύμισε ότι «με τις ευλογίες του παλαιού δικομματισμού, τα κονδύλια για την κατάρτιση των ανέργων πήγαιναν για δεκαετίες κατά 70% στα ΚΕΚ και μόνο το 30% στους ωφελούμενους».

«Εμείς το αντιστρέψαμε αυτό, ώστε το 70% να πηγαίνει στους ωφελούμενους. Την ίδια στιγμή σχεδιάσαμε προγράμματα προώθησης της απασχόλησης έναντι της κατάρτισης, καθώς δεν έχουμε τη λογική ότι ο άνεργος φταίει για την ανεργία του», είπε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «για αυτά τα προγράμματα δεχθήκαμε συγχαρητήρια από την Κομισιόν».

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να τα καταργήσει» συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα «το πρόγραμμα απασχόλησης 5,5 χιλιάδων νέων επιστημόνων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «εδώ και δύο εβδομάδες ζητάμε με ανακοινώσεις μας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ενίσχυση των επιστημόνων χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων» και ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει την υπόθεση να περάσει έτσι». «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις για το καραμπινάτο σκάνδαλο και να δεσμευθεί για το αν τα 80 εκατ. ευρώ που κατευθύνονταν στους ημέτερους θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία», πρόσθεσε.