«Η πολύ βαθειά ύφεση, ύψους 15,2% για το β’ τρίμηνο του 2020, στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία δεν είναι νομοτέλεια» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τονίζοντας ότι «μπορούμε το επόμενο διάστημα με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις να την αντιστρέψουμε» και καλώντας την κυβέρνηση «να προχωρήσει έστω και τώρα σε ένα γενναίο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να αντιστραφεί το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί».

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή μέσω του προγράμματος ‘Μένουμε Όρθιοι’ αλλά και στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες εβδομάδες, έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις συνολικού ύψους 11,5 δισ. για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, των νοικοκυριών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών οικονομιών, αντιστοιχίζοντας τις διαθέσιμες εγχώριες και ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές πηγές με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας». «Δυστυχώς» συνέχισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ «η ουσιαστική παροχή ρευστότητας στην οκονομία από την κυβέρνηση αποτελεί ‘σταγόνα στον ωκεανό’ αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ ανέρχεται σε μόλις 4,6 δισ.» υπενθυμίζοντας ότι «η χώρα έχει τις δυνατότητες χάρη στην άρση των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ, στα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37,8 δισ. που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ και που ακόμη παραμένουν αναξιοποίητα, στους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν το επόμενο διάστημα, αλλά και στα 37 δισ. από την ΕΚΤ ως παροχή ρευστότητας με αρνητικά επιτόκια προς τις ελληνικές τράπεζες που όμως δεν έχουν φτάσει στις ελληνικές επιχειρήσεις».

«Η πολύ βαθειά κρίση που βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται με πρωτοβουλίες όπως ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης, ο οποίος δεν έχει την αναγκαία κλαδική στόχευση και δεν αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, «αλλά ούτε χωρίς τη στήριξη βασικών τομέων όπως η βιομηχανία και οι εξαγωγές οι οποίες σημείωσαν πτώση 11% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του π/υ για το 2021 ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι «πέρα από τα ευχολόγια κινείται εκτός ρεαλιστικών στόχων και ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή των αποσπασματικών μέτρων που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στο σύνολο του». Και συνέχισε «είναι ενδεικτικό ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει στα 6,75 δις. στα ίδια επίπεδα δηλαδή με τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσης η υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων είναι κρίσιμη για το σύνολο της οικονομίας αλλά και για την ενεργοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων» τονίζοντας ότι «Ειδικότερα τα χρήματα που θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες συρρικνώνονται περαιτέρω στα 750 εκ. με αποτέλεσμα να έχουν στη διάθεσή τους πολλοί λιγότερους διαθέσιμοι πόρους για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, να προχωρήσουν στην στήριξη των επιχειρήσεων και στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομών».

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη ότι οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας πήραν την πρωτοβουλία να δεσμεύσουν σημαντικά κονδύλια από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για παροχή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις» και αναρωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εθνικής κλίμακας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τους ευρωπαϊκούς πόρους αποτελούν ιστορική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία». Και πρόσθεσε «δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε τα κονδύλια αυτά σε παρεμβάσεις αμφίβολης πολλαπλασιαστικής αποτελεσματικότητας, οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».