«Ακόμα πιο ανήσυχοι είναι πλέον οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, μετά τις χθεσινές, κενές εξαγγελίες Μητσοτάκη. Υπάρχει σαφής αγωνία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η κοινωνία ανησυχεί για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση η κυβέρνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Max Fm Πάτρας.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ένα μοντέλο εσωτερικής υποτίμησης με μειώσεις μισθών, έκρηξη της ανεργίας, μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, που θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και μέτρων λιτότητας», πρόσθεσε ο ίδιος και επισήμανε ότι «αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε και στα πρώτα χρόνια της δεκαετούς κρίσης και στοίχισε ακριβά στην ελληνική κοινωνία».

«Στον αντίποδα της “ανοσίας της αγέλης” που επιδιώκει η κυβέρνηση, εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάγκη ενός εμπροσθοβαρούς πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας», επανέλαβε ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» το οποίο εδράζεται σε τρεις πυλώνες: «την προστασία της εργασίας, με διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των μισθών, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων με επιστρεπτέες ενισχύσεις και τη θεσμοθέτηση ενός βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση, ενώ περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα για τον τουρισμό, την εστίαση και τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό» όπως «τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%» και «τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού».

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να μην εφαρμόσει το σχέδιο μας, μετά και την πρόταση της Κομισιόν των 32 δισ. ευρώ» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή «θετική, καθώς σπάει το ταμπού δεκαετιών ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας» και «δικαιώνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Ξεκαθάρισε όμως, ότι «το πακέτο αυτό δεν πρέπει να συνοδεύεται από τις περίφημες αιρεσιμότητες, μεταρρυθμίσεις που στην πραγματική οικονομία μεταφράζονται σε μείωση μισθών».

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε μια σειρά μεγάλων έργων υποδομής, όπως «η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, ο οδικός άξονας Πατρών-Πύργου, ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, το Μετρό Θεσσαλονίκης», που είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και «πάγωσαν» από την κυβέρνηση της ΝΔ. «Καμία ανάπτυξη, καμία επένδυση καμία νέα δουλειά: αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, με την Τουρκία «να αυξάνει τη επιθετικότητά της με υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο, παράτυπες εισόδους τουρκικών πλοίων στα ελληνικά ύδατα και την κυβέρνηση να πελαγοδρομεί χωρίς στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, με παλινωδίες σε σχέση με τα επεισόδια στον Έβρο, αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι δεν βλέπει ένταση με την Τουρκία».

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση «να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πρέπει η χώρα να επιστρέψει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και που κατέστησε την χώρα μας παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ