Δεν έχει λεφτά ούτε για να αγοράσει κολώνες - Υπάρχει σε εξέλιξη κάποια τιτλοποίηση – Δεν θέλουμε να αυξηθούν τα τιμολόγια

Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολώνες. Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός για να την πάρει, ήταν μερικές από τις παρατηρήσεις – προειδοποιήσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, που μίλησε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε δε χαρακτηριστικά, «Αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει η χώρα».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, το 2014, είχε κέρδη 90 εκατ. ευρώ και τώρα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές τον χρόνο και διερωτήθηκε «Ποιος θα πάρει τις ζημιές με το ‘’καλημέρα’’;»

Στόχος είναι να υπάρξει μια ισχυρή διοίκηση είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. «Πρέπει να δούμε πώς θα τη στηρίξουμε», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν θα εκδώσει η επιχείρηση κάποιο ομόλογο για να βρεθούν χρήματα, απάντησε ότι είναι σε εξέλιξη κάποια τιτλοποίηση.

Ξεκαθάρισε δε ότι κανείς δεν επιθυμεί να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«2,5 δισ. χρωστούν στη ΔΕΗ. Υπάρχουν πολλοί (οφειλέτες) με βίλες. Προτεραιότητα είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν, όχι οι φτωχοί», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα μπλακ άουτ και για την επάρκεια του συστήματος ανέφερε:

«Παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι, ήδη έχουν γίνει τοπικά μπλακ άουτ όπως στην Αθήνα και στο Λασίθι» και συμπλήρωσε: «Αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει η χώρα»

«Το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση… Την Πέμπτη το πρωί έπαιρνα εγώ ο ίδιος τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και ζητούσα γεννήτριες, δεν υπήρχαν, έχουν πάει σχεδόν όλες σε Κρήτη, Ρόδο Σαντορίνη για να κρατηθούν τα νησιά. Δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια οι συνδέσεις των νησιών με υπόγεια καλώδια ιδίως της Κρήτης» επισήμανε ο υπουργός.

«Οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι κολώνες, δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια διότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της το ΔΕΔΔΗΕ να αγοράσει κολώνες εκεί είμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δε θέλουμε να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ διευκρίνισε πάντως ο υπουργός.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι έχουν γίνει σειρά από άστοχες επιλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βασική αυτή που έγινε το καλοκαίρι του ’15 όταν η τότε κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς σε πέντε χρόνια έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. «Ο ορκωτός ελεγκτής Ernest & Young είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν το είπα εγώ» τόνισε.

«Η ΔΕΗ είναι παγιδευμένη δεν μπορεί να ανεβάσει τα τιμολόγια γιατί θα χάσει πελάτες δεν είναι πια μόνη της – μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δεν θα ήθελαν πολλοί πολιτικοί να είναι στη θέση μου», είίπε, σχολιάζοντας ότι θα δεχτεί πολλά βέλη αλλά είναι έτοιμος να κάνει το πατριωτικό του καθήκον.