Χωρίς… “μνηστήρα” οι μετοχές της ΛΑΝΕ στην Τράπεζα Χανίων

Χωρίς… “μνηστήρα” οι μετοχές της ΛΑΝΕ στην Τράπεζα Χανίων

Αντιμέτωπη με το σφυρί τωνηλεκτρονικών πλειστηριασμώνβρέθηκε νωρίτερα σήμερα,Παρασκευή 11 Απριλίου, ηΛασιθιωτική Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, γνωστότερη ως Λ.Α.Ν.Ε, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης από τον Μάιο του 2023.
Αντικείμενο τουπλειστηριασμού, που έγινε με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, δεν ήταν κάποιο πλοίο, αλλά τα μετοχικά μερίδια που διατηρούσε η ακτοπλοϊκή στηνΤράπεζα Χανίων, τα οποία έμειναν τελικά στα αζήτητα καθώς δεν εκδηλώθηκε το παραμικρό ενδιαφέρον.

Οι μετοχές και η αποτίμηση

Πρόκειται ειδικότερα για150.005 μερίδια της συνεταιριστικής τράπεζας που βγήκανσήμερα στο ηλεκτρονικό σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 778.525,95 ευρώ (5,19 ευρώ/ συνεταιριστική μερίδα).
Η τιμή αυτή προέκυψε από δύο εκθέσεις εκτίμησης (του Νοεμβρίου 2024) οι οποίες κατέληξαν η μία σε αποτίμηση της τελικής αξίας των συμμετοχών στο ποσό των 774.893 ευρώ και η δεύτερη στο ποσό των781.526 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σχετικά, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι «η Λασιθιωτική Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία (Λ.Α.Ν.Ε.) βρίσκεταισε πτώχευση από 08/05/2023,καθώς επίσης και ότι ηΤράπεζα Χανίωνείναι συνεταιριστική, δεν είναι εισηγμένη σε οργανωμένη αγορά, έχει εστιασμένη χωροταξική δραστηριότητα σε Κρήτη και Αττική και η διαδικασία συναλλαγής είναι μέσωπλειστηριασμού, η τελική αξία έχει απομειωθεί κατά 20%».

Η πορεία της ΛΑΝΕ

Σύμφωνα με το ιστορική της, η Λ.Α.Ν.Ε.ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993ως εταιρεία λαϊκής βάσης και δραστηριοποιήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές για τη μεταφορά επιβατών και οχημάτων με τα ιδιόκτητα πλοία«Ιεράπετρα» και «Βιτσέντζος Κορνάρος», τα οποία εκτελούσαν δρομολόγια από την Αν. Κρήτη προς νησιά των Κυκλάδων (Μήλο & Σαντορίνη), τον Πειραιά και τα Δωδεκάνησα (Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη & Ρόδο).

Το 2006 έλαβε χώρα η απορρόφηση της Λ.Α.Ν.Ε. από την ΑΝΕΚ Α.Ε., ενώ το 2015, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση του πλοίου «Ιεράπετρα» με αποτέλεσμα να παραμείνει μόνο ένα πλοίο στο ενεργητικό της.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργίας της το «Βιτσέντζος Κορνάρος», εκτελούσε επιδοτούμενες γραμμές στα πλαίσια των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας και συγκεκριμένα:

Α) Πειραιάς-Κύθηρα-Καστέλι-Πειραιάς
Β) Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Καστέλι-Πειραιάς
Γ) Καστέλι-Αντικύθηρα-Κύθηρα-Γύθειο
Δ) Γύθειο-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Καστέλι
Ε) Καλαμάτα-Κύθηρα -Καστέλι

Τον Ιούνιο του 2017, το εν λόγω πλοίοαποσύρθηκε λόγω μηχανικής βλάβηςκαι επί τους ουσίας η εταιρεία βρέθηκε σε παύση εργασιών. Την ίδια περίοδο, λόγω της ζημιάς, υπήρξε απομείωση της αξίας του πλοίου κατά 2.538.677 ευρώ με αποτέλεσμα στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (2017) να εμφανίζεται η ρευστοποιήσιμη αξία ποσού 958.893 ευρώ.

Τελικά το «Βιτσέντζος Κορνάρος»δεν επισκευάστηκε λόγω του υψηλού κόστουςμε αποτέλεσμα την δημιουργία υποχρεώσεων, οι οποίες δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Κάπως έτσι η Λ.Α.Ν.Ε. οδηγήθηκε σε πτώχευση, βάσει της σχετικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων στις 8 Μαΐου 2023, δηλαδή 30 χρόνια μετά την ίδρυσή της…

Στα περιουσιακά της στοιχεία, εκτός από το πλοίο, υφίστανται 150.005 μερίδια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Συν. Π.Ε. και 1.000 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Πηγή: newmoney.gr