Με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος ξεπέρασε τα όρια» η εφημερίδα «Χουριέτ» σήμερα δίνει συνέχεια στις έντονες επικρίσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία.

Το δημοσίευμα δίνει έμφαση στην έκφραση του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας ότι «η Τουρκία δεν θα τολμήσει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», ενώ αναφέρεται και στη γενικότερη αντιδραστική στάση της Ελλάδας απέναντι στο θέμα, ακόμη και με διοργάνωση ειδικών λειτουργιών-δεήσεων στην Πάτρα για να μη γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Η πολιτική συγκυρία ευνοεί τη μετατροπή

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα «Χουριέτ», του γνωστού δημοσιογράφου με πηγές μέσα από το προεδρικό, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, εκτιμά ότι την απόφαση για τη μετατροπή ενδέχεται να την πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαφορετικά θα προκληθεί αντιπαράθεση στην Τουρκία, αν παραπεμφθεί στην εκτελεστική εξουσία, προκαταβάλλοντας έτσι το σκεπτικό των δικαστών.

Η «Χουριέτ» και το δημοσίευμά της

Ο ίδιος αρθρογράφος δεν αποκλείει πάντως οι 5 δικαστές του ΣτΕ (πρόεδρος και 4 μέλη) να παραπέμψουν το ζήτημα σε άλλο τμήμα του δικαστηρίου, πιο αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 05.07.2020 21:46Ιερώνυμος: «Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί» Ιερώνυμος: «Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί»

Όπως εκτιμά πάντως η πολιτική συγκυρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας δεν ήταν ποτέ ευνοϊκότερη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγώντας και τους λόγους:

  1. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί τη μετατροπή. Και το κόμμα του στέκεται πίσω από την πόρτα.
  2. Ο ηγέτης των εθνικιστών MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το υποστηρίζει ένθερμα.
  3. Το ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ θέλει να ανοίξει αμέσως η Αγία Σοφία ως τζαμί. Υπέβαλε μέχρι και πρόταση στη βουλή για το θέμα αυτό.
  4. Το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP δεν έχει αντίρρηση.
  5. Η αξιωματική αντιπολίτευση CHP δεν αντιτίθεται. Ίσα ίσα λέει ‘αν θέλετε, ανοίξτε τη, αλλά μην πολιτικοποιείτε το θέμα’.
  6. Το τουρκικό έθνος περιμένει το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας με λαχτάρα.

Γενί Σαφάκ: Οι ενάντιοι της μετατροπής ανήκουν στο «βαθύ κράτος»

Η φιλο-κυβερνητική «Γενί Σαφάκ» σε άρθρο γνώμης του Ταμέρ Κορκμάζ στοχοποιεί σήμερα τους ενάντιους στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ανάμεσά τους και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποστηρίζοντας ότι κινούνται από ένα «βαθύ κράτος», που διευθύνεται από γκιουλενιστές.

«Ας απαριθμήσουμε μερικούς από εκείνους που θέλουν η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο εντός και εκτός:

Άρα τί συμβαίνει;

Και οι εντός και εκτός δουλεύουν για την ίδια ‘βαθιά διεύθυνση’!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αρθρογράφος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι και ορισμένα δυτικά κράτη ασκούν σοβαρές πιέσεις και πολιτική επιβολής στην Τουρκία πίσω από κλειστές πόρτες».

ΚΟΣΜΟΣ 06.07.2020 19:39Κρεμλίνο για Αγία Σοφία: Να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις μας Κρεμλίνο για Αγία Σοφία: Να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις μας

Ο αρθρογράφος της «Γενί Σαφάκ» εκτιμά πάντως ότι τα σημάδια δείχνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ για την Αγία Σοφία ενδέχεται να εκδοθεί αυτή την εβδομάδα.

Ο Ερντογάν κάνει την επανάστασή του

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον, Σονέρ Τσαγατάι, εκτιμά πάντως στην τουρκική δεξαμενή σκέψης Al-Monitor ότι «ο Ερντογάν έναν αιώνα μετά κάνει την επανάστασή του, φέρνοντας την Τουρκία στο σχήμα που ο ίδιος επιθυμεί: κοινωνικά συντηρητική, πολιτικά ισλαμική και με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή. Χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία για να βάλει την υπογραφή του στη δική του επανάσταση, μία θρησκευτική επανάσταση, που στόχο έχει να πλημμυρίσει με θρησκεία το δημόσιο χώρο της Τουρκίας, από την εκπαίδευση μέχρι και την κυβέρνηση».

Στόχος του Ερντογάν η αποδόμηση Ιμάμογλου μέσω Αγίας Σοφίας

Από την άλλη, ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτζικλί, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Marshall στην Άγκυρα εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αποδομήσει τη δημοτικότητα του εν δυνάμει πολιτικού του αντιπάλου, δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τοποθετώντας τον στη «λάθος» πλευρά, δηλ. του αντιρρησία, για να πολώσει τη συζήτηση. Διότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας έχει μεγάλη λαϊκή αποδοχή, αλλά ο Ιμάμογλου αντιτίθεται λέγοντας ότι γίνεται τροφή στις… πολιτικές ορέξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος αναλυτής υποστηρίζει ότι «ο στόχος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος σε περίπτωση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα αναγκαστεί να απαντήσει, ως κοσμοπολίτης που είναι».