Χρήστος Μαυρίκης: Η απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη που έφερε τη σύλληψη, η επιστολή και το 1 εκατ. ευρώ
Στη σύλληψη του Χρήστου Μαυρίκη προχώρησαν οι Αρχές, για την υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας Αρεοπαγίτη, με την ΕΛΑΣ να τον αναζητά στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συλλαμβάνοντάς τον εν τέλει στο σπίτι του στα Σπάτα, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Ο Μαυρίκης είναι γνωστός από παλιότερη υπόθεση υποκλοπών, έχοντας επιχειρήσει να δωροδοκήσει ανώτερο δικαστικό για εκκρεμούσα υπόθεση νομιμοποίησης έκτασης 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Παπάγου. Στην επιστολή του προς τον Αρεοπαγίτη αναφερόταν ο κωδικός αριθμός της αγωγής, ενώ ο ίδιος έδινε έμφαση στο ότι θα λάβει προμήθεια 1 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση θετικής έκβασης της υπόθεσης που αφορά διεκδικήσεις οικοπέδων. Με το παραπάνω ποσό, ουσιαστικά άφηνε σαφείς υπαινιγμούς για δωροδοκία του δικαστικού λειτουργού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 20.05.2025 14:13Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την απόπειρα δωροδοκίας δικαστή του Αρείου Πάγου
Ο Μαυρίκης φέρεται να πήγε στο γραφείο του Αρεοπαγίτη στις 11:15, προσφέροντας 1 εκατ. ευρώ και παρέδωσε σε φάκελο επιστολή, όπου αναφερόταν σε αίτημα συνδρομής, προκειμένου το Μονομελές Δικαστήριο Αθηνών να μην απορρίψει πάλι την αγωγή σε υπόθεσή του. Σε εκείνο το σημείο υπογράμμιζε και την προμήθεια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Μάλιστα, μετά την καταγγελία του Αρεοπαγίτη, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή και ο δράστης αναζητήθηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Το παρελθόν του Χρήστου Μαυρίκη και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών
Το όνομα του Χρήστου Μαυρίκη έγινε γνωστό στη δημόσια σφαίρα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν το πολιτικό θερμόμετρο στην Ελλάδα είχε χτυπήσει κόκκινο. Ήταν η περίοδος του αποκαλούμενου «βρώμικου '89», της πιο συγκρουσιακής φάσης της Μεταπολίτευσης, όταν οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις και πολιτικές σκευωρίες κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα.
Ο Χρήστος Μαυρίκης, υπάλληλος του ΟΤΕ, ισχυρίστηκε δημοσίως πως είχε παγιδεύσει το σταθερό τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η αποκάλυψή του προκάλεσε πολιτικό σεισμό: σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδιος άκουγε τις συνομιλίες του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ από το ακουστικό του σπιτιού του.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε μεταγενέστερη συνέντευξή του, οι παρακολουθήσεις γίνονταν μέσω ΚΑΦΑΟ, ενώ είχαν νοικιαστεί 4 με 5 διαμερίσματα στα οποία οδηγούνταν παράλληλα οι γραμμές τηλεφώνου. Εκεί είχαν τοποθετηθεί μαγνητόφωνα που κατέγραφαν συνεχώς τις συνομιλίες.
«Τραβάγαμε τη γραμμή παράλληλα και βάζαμε τα μαγνητόφωνα. Τα τηλέφωνα ήταν μόνιμα εκεί. Μετά την αποδελτίωση, δίναμε τις κρίσιμες συνομιλίες στο γραφείο του Μητσοτάκη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ο Μαυρίκης έφτασε να αποκαλείται από τα Μέσα της εποχής «εθνικός κοριός», καθώς οι αποκαλύψεις του άγγιζαν τα όρια της πολιτικής κατασκοπείας.
Η έρευνα και το πόρισμα της Βουλής
Οι καταγγελίες του Μαυρίκη οδήγησαν σε εκτεταμένους τεχνικούς ελέγχους από ειδικά κλιμάκια, με στόχο την επιβεβαίωση ή τη διάψευση των ισχυρισμών του. Το πόρισμα της επιτροπής, που επιβεβαίωνε παρεμβάσεις στις τηλεφωνικές συνδέσεις, συζητήθηκε στη Βουλή στις 16 Ιουνίου 1994.
Η έρευνα αποκάλυψε πως παρακολουθούνταν όχι μόνο οι συνομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και άλλων σημαντικών πολιτικών προσώπων: του Μιλτιάδη Έβερτ, του Γεράσιμου Κουρή, του Γεωργίου Ράλλη, ακόμα και τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και το τηλέφωνο του στενού συνεργάτη του Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη.
Κατηγορίες, φυλάκιση και πολιτικές ευθύνες
Οι εξελίξεις πυροδότησαν ισχυρό πολιτικό πόλεμο, με εκατέρωθεν κατηγορίες. Ο Μαυρίκης υποστήριζε ότι δρούσε με εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός απαντούσε ότι επρόκειτο για μεμονωμένη, αυθαίρετη δράση του υπαλλήλου.
Τελικά, ο Χρήστος Μαυρίκης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία, και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Όσο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αν και παραπέμφθηκε, δεν οδηγήθηκε ποτέ σε ειδικό δικαστήριο, έπειτα από προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους πολιτικής ομαλότητας.
Διαβάστε ακόμηΔραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για τη Γάζα: 14.000 μωρά κινδυνεύουν με θάνατο τις επόμενες 48 ώρες - Το Ισραήλ συνεχίζει δίχως έλεος τα χτυπήματα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την απόπειρα δωροδοκίας δικαστή του Αρείου Πάγου

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα κακοποιημένα αδερφάκια στη Λάρισα - Αναζητείται ο μυστηριώδης «Γιάννης»

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας - Αναστολή λειτουργίας πέντε σχολείων για δύο ημέρες
