Ένοχη κατά πλειοψηφία κρίθηκε η καθηγήτρια που διδάσκει σε ΕΠΑΛ του Υμηττού και η οποία αρνούνταν να φορεσει μασκα προστασίας κατα τη διαρκεια της διδασκαλιας, οπως κατήγγειλαν γονεις και μαθητες. Η δικαστική έδρα της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου συννομου βίου και της επέβαλλε ποινη φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, κρίνοντας την ένοχη για το αδικήμα της παραβίασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της η εκπαιδευτικός τόνισε ότι είχε ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου για ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο αυτί. Έτσι θα έκανε εκτεταμένη χρήση του mask break.

Όσον αφορά το περιστατικό που καταγγέλθηκε από μητέρα μαθητή (το παιδί αποβλήθηκε από το μάθημα επειδή της ζήτησε να φορέσει μάσκα), η καθηγήτρια τόνισε ότι «ο συγκεκριμένος μαθητής την ημέρα που του υπέδειξα να βγει μαζί με άλλους συμμαθητές του ήταν πολύ ανήσυχος και μαζί με τους άλλους χυδαιολογούσαν και έβριζαν. Το τμήμα ήταν μια μικρή ζούγκλα. Είχα χρέος να τα επαναφέρω στην τάξη. Φυσικά δεν τα τιμώρησα, ούτε τα έβαλα ποινολόγιο. Ποτέ δεν τους υπέδειξα να φεύγουν και να παίρνουν απουσία. Πράγματι έκανα εκτεταμένη χρήση του “διαλείμματος μάσκας” για ιατρικούς λόγους κατά τη διάρκεια του μαθήματος και είχα ενημερώσει και τον διευθυντή του ΕΠΑΛ και τους μαθητές, λαμβάνοντας όλα τα υπόλοιπα προβλεπόμενα μέσα προστασίας. Δεν θα έβαζα ποτέ σε κίνδυνο τους μαθητές και τους συναδέλφους μου».

Από την πλευρά της ο διευθυντής του σχολείου κατέθεσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό όταν η μητέρα του μαθητή προσήλθε ενώπιόν του για να το καταγγείλει. «Είπα στη μητέρα να μην κάνει αναφορά, αλλά να φωνάξω την καθηγήτρια να το λύσουμε το θέμα. Ήρθε η φιλόλογος χωρίς μάσκα, της έκανε παρατήρηση η μητέρα και έφυγε η συνάδελφός μου λέγοντας ότι έχει μάθημα. Τότε η μητέρα προχώρησε σε αναφορά», ανέφερε αρχικά.

«Εγώ δεν έχω δει εάν φοράει ή δεν φοράει μάσκα, αλλά έχω αναφορές από τα πενταμελή και το δεκαπενταμελές ότι δεν φορούσε και έκαναν αποχή από το μάθημά της. Έχει καλό βιογραφικό είναι εξαίρετη επιστήμονας και εκπαιδευτικός. Δεν ήθελε να εκθέσει σε κίνδυνο τα παιδιά, άνοιγε τα παράθυρα, χρησιμοποιούσε τα αντισηπτικά. Δεν το περίμενα αυτό.Κανένα παιδί δεν έχει αρρωστήσει», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης κατά την απαγόρευσή του. «Το ζήτημα δεν είναι η μάσκα, αλλά ο σεβασμός στο νόμο. Εάν κάποιος τον εφαρμόζει κατά το δοκούν οδηγούμαστε σε κοινωνία ανομίας. Η κατηγορουμένη λέει συνεχώς “έκρινα, αποφάσισα, η γνώμη μου είναι” δηλαδή λέει ότι αποφάσισε να φοράει μάσκα όποτε θέλει αυτή. Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία τηρούσε τα άλλα μέτρα, αλλά έκρινε, νόμισε, αποφάσισε να μη φορά μάσκα, αναβίβασε τον εαυτό της σε λοιμωξιολόγο. Αναρωτιέμαι εάν έχει καταλάβει ακόμα τον κίνδυνο που υπάρχει. Ζητώ να κηρυχθεί ένοχη».

Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο κατέθεσε και μία συμβολαιογράφος, φίλη της καθηγήτριας, η οποία υποστήριξε ότι στο σχολείο λόγω προσωπικών διενέξεων με άλλον καθηγητή υπάρχει «ένα τοξικό κλίμα» και πως η φιλόλογος ελάμβανε όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.