Κόσμος ΑΡΘΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εναλλακτικά

Υπερηφάνεια Άγνοιας

-thomas-cook-finale-.png

Υπερηφάνεια Άγνοιας

«Οι κρίσεις γεννάνε Κροίσους» – Αριστοτέλης Ωνάσης

Οι ανθρωπόμαζες έχουν άγνοια κινδύνου κι, ακόμη και όταν διαισθάνονται ή τον βλέπουν κατάματα τον κίνδυνο· στρουθοκαμηλίζουν.

Αυτό μάλιστα δεν είναι το μοναδικό κατ΄εξοχήν χάρισμα των εγχώριων, αλλά είναι διάχυτο στις ανθρωπόμαζες, σε κάθε τομέα της ζωής τους. Αγνοια κινδύνου, άγνοια γνώσης, άγνοια φυσικής, άγνοια μεταφυσικής, άγνοια οικονομικών, άγνοια πλούτου, άγνοια ευημερίας, άγνοια υγείας, άγνοια ηλεκτρονική, άγνοια… άγνοια … κι από την άλλη προβάλλουν και διαλαλούν την …υπερηφάνεια άγνοιας. Το να είσαι υπερήφανος επειδή είσαι

Ο τσάκαλος Χατζηδάκης διαλαλεί ότι έσωσε την ΔΕΗ χωρίς ν΄απολύσει κανέναν από τους αχρείαστους υπαλλήλους. Πως την «έσωσε» όμως ο υπουργός-Κόπερφιλντ; Αυξάνοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ!!! Απίστευτα ευρηματικός τρόπος διάσωσης ε; Το Νομπέλ Εφηρμοσμένης Οικονομίας είναι μικρό για την ιδιοφυία του. Μάλιστα η ΔΕΗ, όπως και όλοι σχεδόν οι εγχώριοι δημόσιοι οργανισμοί και οι τράπεζες, έχουν κάτι κοινό με την Thomas Cook: Τις ιλιγγιώδεις αμοιβές στα στελέχη της συμφοράς!

Ενα golden boy κατέστρεψε την Thomas Cook

Κορυφαία στελέχη της Thomas Cook μοιράστηκαν την τελευταία πενταετία πάμπολλα μύρια ευρώ σε μπόνους. Έλαβαν 35 εκατ. στερλίνες την τελευταία 12ετία. Ο Ελβετός τελευταίος εκτελεστικός διευθυντής Peter Fankhauser εισέπραξε κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, από το 2014 που ανέλαβε. Σε μία μόνο χρονιά, το 2015, πήρε σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ. Οι οικονομικοί διευθυντές Michael Healy και Bill Scott έχουν πάρει συνολικά περίπου 7 εκατ. λίρες απ’ το 2014. Πάνω από 4 εκατ. λίρες εισέπραξαν στην πενταετία οι μη εκτελεστικοί διευθυντές, μεταξύ των οποίων ο Βέλγος Frank Meysman που έλαβε 1,6 εκατ. λίρες.

Οι ιδιοκτήτες της Thomas Cook, περιλαμβανομένης της Κινεζικής Fosun Tourism, που είναι η μεγαλύτερη μέτοχος, βιώνουν την πλήρη απομείωση της επένδυσής τους. Οι πιστωτές της Thomas Cook δεν έχουν καλύτερη τύχη. Το πρακτορείο ταξιδίων κατείχε μόλις 16 από τα περίπου 100 αεροσκάφη που χρησιμοποιούσε. Στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περιλαμβάνονται δικαιώματα προσγείωσης σε διάφορα αεροδρόμια, εννέα ξενοδοχεία στην Μεσόγειο και στην φίρμα Thomas Cook, η αξία της είναι χαμηλότερη σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα.

Δύσκολα θα καλύψουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πολύ περισσότερο από το ένα τέταρτο των απαιτήσεων πιστωτών που κυμαίνονται μεταξύ 1,5 δισ. λιρών στερλινών και 1,7 δισ. λιρών στερλινών. Το κόστος επαναπατρισμού που καλείται να καταβάλει η βρετανική κυβέρνηση (δηλαδή ο φορολογούμενος) είναι περίπου το ίδιο με το κόστος διάσωσης που τελικά απέρριψε ο Τζόνσον. Η άρνηση να διασώσει την εταιρεία και η κάλυψη του κόστους επαναπατρισμού επιτρέπουν στην βρετανική κυβέρνηση να διατηρήσει την δήθεν σκληρή γραμμή που είχε υιοθετήσει σε άλλες πρόσφατες χρεοκοπίες, όπως αυτή της British Steel και της Sirius Minerals.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών John McDonnell, ζήτησε από τα «αφεντικά» της Thomas Cook «να ρωτήσουν τη συνείδησή τους» ενώ η σκιώδης υπουργός Εμπορίου, Gill Furniss, τους κάλεσε να επιστρέψουν τα μπόνους που έλαβαν. Η Thomas Cook είχε συσσωρεύσει χρέος ύψους 2,1 δισ. στερλινών, που δημιουργήθηκε εξαιτίας μιας σειράς κακών συμφωνιών, οι οποίες απέτυχαν να την βοηθήσουν να αντιμετωπίζει τους online ανταγωνιστές της. Για τα γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, η Thomas Cook θα έπρεπε να πουλά τρία εκατομμύρια πακέτα διακοπών τον χρόνο για να καλύψει μόνο τα χρήματα για τους τόκους.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1808 από τον ιεροκήρυκα Thomas Cook και κυριάρχησε στην Βρετανία, κατέρρευσε κάνοντας πλουσιότερο τον τελευταίο της, Ελβετό CEO Πίτερ Φανκχόιζερ. O Thomas Cook θεωρείτο ο πατέρας του σύγχρονου τουρισμού και ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις και δημιούργησε την πρώτη παγκοσμίως τουριστική αλυσίδα με εκατοντάδες καταστήματα και πρωτοφανείς για την εποχή υπηρεσίες. Γεννήθηκε το 1808 στην μικρή πόλη της Μελβούρνης στην Αγγλία. Στην ηλικία των 10 ετών άρχισε να εργάζεται, για μια δεκάρα την ημέρα, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, ο Thomas Cook εργαζόταν ως βαπτιστής ιεροκήρυκας, ξυλουργός, κατασκευαστής επίπλων, εκτυπωτής, εκδότης, πολιτικός υπερασπιστής και διοργανωτής ταξιδιών. Ως βαπτιστής ιεροκήρυκας διέσχιζε χιλιάδες μίλια, δουλεύοντας στο σκοτάδι για να μην σπαταλάει τα ελάχιστα κεριά και το πετρέλαιο.

Αμύθητα τα κέρδη των short sellers στο «κουφάρι» της Thomas Cook

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό από χθες, μια ομάδα διεθνών hedge funds που στοιχημάτισαν κατά της Thomas Cook έβγαλαν απίστευτα κέρδη από την κατάρρευσή της. Που σημαίνει ο,τι ΓΝΩΡΙΖΑΝ για την κατάρρευση της δηλαδή ήταν ήδη ορατό στους ειδήμονες κι όχι φυσικά σε όποιους πάσχουν την ασθένεια της Αγνοιας Κινδύνου. (Δες το άρθρο Το μεγάλο Σοτάρισμα)

Σχεδόν το 11% των μετοχών της εταιρείας σορταρίστηκαν πριν την χρεοκοπία της. Οι λεγόμενοι Short-sellers δανείζονται μετοχές μιας εταιρείας που θεωρούν ότι έχει πρόβλημα έναντι κάποιου τιμήματος και μετά τις πουλούν προσδοκώντας να τις επαναγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή, βάζοντας στην τσέπη το τεράστιο κέρδος. Αυτοί ακριβώς οι Short sellers αποκόμισαν κέρδος από την ραγδαία πτώση της μετοχής της Thomas Cook, η τιμή της οποίας έκανε βουτιά 85% σε έξι μήνες μέχρι την τελικά κατάρρευση. Τα δύο funds που πλούτισαν είναι το λονδρέζικο TT International και το Whitebox Advisers, από την Μινεάπολη που είχαν σχεδόν το 7% των μετοχών. Επενδύσεις τέτοιου είδους θα ήταν φυσικά χωρίς καμιά αξία αν η Thomas Cook είχε καταφέρει να τα βρει με τους πιστωτές της. Αλλά λόγω της κατάρρευσης αναμένεται ότι η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) θα αγγίξει τα 250 εκατ. στερλίνες.

H ζημιά στην ελληνική οικονομία από το κανόνι της Thomas Cook υπολογίζεται στο μισό δις€.

Μισό δις ευρώ καλοχτενισμένο και επί τη εμφανίσει! Ιλιγγο προκαλεί στην ελληνική οικονομία η χρεοκοπία της Thomas Cook η οποία φυσικά ανάβει και νέες φωτιές στον Μπόρις Τζόνσον. Το κραχ της Thomas Cook έρχεται σε μια συγκυρία που ο ελληνικός τουρισμός άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2020 να δείχνει πλέον εφιαλτικό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εκτιμά στα 300 εκατ. ευρώ τις απώλειες για τις εγχώριες αλυσίδες. Εάν συνυπολογίσουμε και τις απώλειες που είχαν οι μεγάλες αλυσίδες από το airbnb είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε στον τουρισμό «στάσου μύγδαλα» με τις μεγάλες αλυσίδες να κυνηγάνε με το ντουφέκι συνταξιούχους για να τους φορέσουν βραχιολάκια.

Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος προσπαθεί να απεγκλωβίσει τις δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που έχουν μπλοκαριστεί στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα κονδύλι μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι κεφάλαια από αυτά θα καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες ταξιδίων. Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που η οικονομική χρήση για τον όμιλο της Thomas Cook «κλείνει» στο τέλος Σεπτεμβρίου είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι οι όποιες αποζημιώσεις -αν κι εφόσον υπάρξουν- θα αργήσουν, την ίδια στιγμή που οι υποχρεώσεις από πλευράς των τουριστικών επιχειρήσεων «τρέχουν» .

Η χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον ελληνικό τουρισμό κι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να διαχειριστούμε τους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην φύγουν και ρίξουν μαύρη πέτρα στον τόπο μας. Τώρα είναι μάλλον αργά για τον ελληνικό τουρισμό. Εδώ και χρόνια Ελληνες επιχειρηματίες του τουρισμού έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να βγάλουν τα μάτια τους με την πολιτική των τιμών, την λογική της αρπαχτής και τον μη σεβασμό του περιβάλλοντος.

Η λογική της αρπαχτής είναι διάχυτη στην Ελληνική Airbnb. Εχουν αδειάσει το jumbo το praktiker και τα συναφή καταστήματα με τα ευτελή είδη, και προσφέρουν στον δυστυχή τουρίστα που έρχεται να δει τον Ελληνικό Ηλιο σε πανάκριβες τιμές σπίτια-κλουβιά με απόλυτη απουσία αισθητικής ποιότητας σε υπερβολικές τιμές με δεκάδες κρυφές χρεώσεις.

Δυστυχώς όταν αγνοούνται, η ζωή, τα γεωπολιτικά παιχνίδια και η φύση …εκδικούνται.

Η ΝΕΜΕΣΙΣ ακολουθεί την ΥΒΡΗ … κι από ΥΒΡΗ τις τελευταίες δεκαετίες είμαστε κομπλέ σαν λαός.

Αλήθεια πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ώστε οι επενδύσεις που επιχειρεί να φέρει στην Ελλάδα ο ταλαίπωρος Αδωνις να αποφέρουν μισό δις στα κρατικά ταμεία; Δηλαδή εάν αύριο μας κάτσει ένας σεισμός ή μια νέα τραγωδία τύπου Μάτι ή αν σκάσει κανόνι μια μεγάλη τράπεζα ευρωπαϊκή ή ελληνική πως θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι συνέπειες; Αν σκάσει ένα νέο παραμύθι «Δίδυμων Πύργων» … ας μάθουμε τον χορό του Ζαλόγγου, γιατί θα μας χρειαστεί. Πάπαλα, καμία τύχη και όπως όλα δείχνουν…

Η Μεγάλη Καταιγίδα Ξεκίνησε.

Αναμφίβολα -γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital.gr- η παρέμβαση του κ. Πάουελ την περασμένη εβδομάδα στην διατραπεζική αγορά, με την παροχή πρωτοφανούς σε όγκο ρευστότητας στο overnight από το 2008, ανακούφισε τις αγορές αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε αναπάντητα προς το παρόν ερωτηματικά. Η “ρευστότητα” που παρείχε η Fed τέσσερις φορές μέσα σε πέντε ημέρες στην διατραπεζική αγορά, παρά το γεγονός ότι στην ίδια αγορά υπάρχει βεβαιωμένη πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης του 1,3 τρισ. δολ, έχει προκαλέσει μία «βουβή» ανησυχία καθώς το μοναδικό γεγονός -ανεξαρτήτως αιτίας- που μπορεί να την έχει καταστήσει αναγκαία είναι ότι η διατραπεζική δεν εμπιστεύεται πλέον τους εταίρους της… Λογικό κι αναμενόμενο.

Με άλλα λόγια κάποια ιδρύματα τράπεζες-σαπάκια, στις ΗΠΑ χρειάσθηκαν κεφάλαια για να κλείσουν τους ημερήσιους λογαριασμούς τους και οι άλλες τράπεζες δεν τους εμπιστευόταν να τους τα δώσουν παρά μόνο με απαγορευτικά υψηλά overnight επιτόκια της τάξης του 10%. Ο κ. Πάουελ σκέπασε αυτό το ξαφνικό πρόβλημα με ένα μανδύα προσφοράς κεφαλαίων που ξεπέρασε τα 200 δισ. $ μέσα σε λίγα 24ωρα. ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΛΑ … 200.000.000.000$ ΦΡΈΣΚΟΤΥΠΟΜΕΝΟ ΤΣΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ.

Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πως θα αντιδράσει σε περίπτωση επανάληψης του προβλήματος, ανακοίνωσε δημοπρασίες repos με διάρκεια 14 ημερών και «ανοικτή» καθημερινή παρέμβαση για όσο χρειασθεί μέχρι τις 10/10. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι η ιδιωτική Fed δεν έχει πρόθεση -τουλάχιστον από την πλευρά της- να κάνει ορατά λάθη για τα οποία είχε κατηγορηθεί τα πρώτα 24ωρα το 2008 μετά την ΣΚΟΠΙΜΑ ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΗΘΕΝ κατάρρευση της Lehman Brothers. (δες το άρθρο: Το μεγάλο Σοτάρισμα). Μιλάμε για Την Μεγάλη Καταιγίδα, πολλές Lehman Brother κι αλίμονο σε όσους δεν βλέπουν το σκοτεινό δάσος παρά μόνο το δενδρύλλιο (χι, χι, χι,), όχι της κάνναβης … μπουά χα χα χαααα… μα της ανάπτυξης.

Oχι! Ο Τραμπ δεν θα χάσει τις εκλογές του 2020.

Δεν σκοπεύουν οι εξουσιαστές να τον βγάλουν από τον Λευκό Οίκο. Ακριβώς όπως και τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, για την παραμονή του οποίου στην εξουσία έγινε το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Ο Τραμπ λοιπόν πρέπει στα μάτια των συντηρητικών Αμερικανών να φανεί κυρίαρχος του παιγνιδιού. Κι αυτό μπορεί να το επιτύχει εάν προκαλέσει ένα γερό χτύπημα στην Οικονομία της Κίνας. Η Aramco ήταν ένα πρώτο test. Εάν το χτύπημα είχε θέσει εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο διυλιστήριο του πλανήτη για κάνα 6μηνο, η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου στον πλανήτη, η Κίνα, θα είχε γονατίσει.

Ο Τραμπ λοιπόν έχει ανάγκη τους δικούς του Δίδυμους Πύργους για να συνεχίσει το θέατρο που παίζει. Άλλωστε είναι γνωστό ό,τι τα εξουσιαστικά κέντρα παίζουν με το πόπολο και το διασκεδάζουν. Ακόμη και τα ρώσικα τρολλ χρησιμοποίησαν με την απλόχερη βοήθεια του Ρας-Πούτιν, δήθεν, για να πληγεί η Χίλαρι η οποία δεν ήταν δα και καμία σπουδαία αντίπαλος. Ούτε όμως κι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο τύπος που έχει την δυναμική να φράξει το δρόμο του Τραμπ προς την πανεύκολη επανεκλογή.

Το παιγνίδι είναι καραστημένο και τα χαρτιά καρασημαδεμένα.

Είναι ήδη προαποφασισμένο από τους Επικυρίαρχους η επανεκλογή του Τραμπ. Διαφορετικά οι «αντίπαλοι» του, Δημοκρατικοί θα τοποθετούσαν απέναντί του έναν αξιόμαχο παίχτη κι αυτός σε καμία περίπτωση δεν είναι ο Μπάιντεν. Εσύ με την άγνοια γνώσης κι αντίληψης που σε χαρακτηρίζει πιστεύεις ότι ψηφίζουν οι μάζες και αποφασίζουν ποιος θα τις κυβερνήσει …. (άπειρα LOL) Θα αφήσει δηλαδή η Εξουσία να αποφασίσεις ΕΣΥ, ο mongolian idiot, για την κυριαρχία της!!! Κανένας επιχειρηματίας κι επενδυτής δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους του να αποφασίζουν για τις κινήσεις του ή για τις αποφάσεις του. Μονάχα ένας mongolian idiot πιστεύει ότι είναι σημαντικός κι αποφασίζει για το παρόν ή το μέλλον μια Κεντρικής Εξουσίας την στιγμή μάλιστα που οι σημερινές κινήσεις είναι προαποφασισμένες εδώ και 100 χρόνια το λιγότερο.

Μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν, τους προσεχείς μήνες εντυπωσιακά χτυπήματα που θα έχουν στόχο να χτυπήσουν την Οικονομία της Κίνας, για να ισχυροποιήσουν την επανεκλογή Τραμπ, και να δώσουν ένα αφήγημα στους mongolian idiots. Άλλωστε κι ο σημερινός κάτοικος του Λευκού Οίκου είναι άλλη μια μαριονέτα στις εκατοντάδες που έχουν τοποθετηθεί στο κατάλληλο πόστο.

Η οικονομία της Κίνας και το πετρέλαιο διά της τεθλασμένης είναι ο πιο εύκολος στόχος. Ετοιμασθείτε λοιπόν για νέα χτυπήματα που θα εκτοξεύσουν την τιμή του πετρελαίου, ενώ θα δώσουν την χαριστική βολή και στην όποια προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να σηκωθεί από τον τάφο. Μια ελληνική οικονομία που ήδη βλέπει τον τουρισμό να γονατίζει -Thomas Cook- και τα ανεξέλεγκτα μεμέτια από απέναντι να απειλούν με νέα Ιμια ή κάτι ακόμη πιο άγριο. Ερχονται δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα. Ούτε καν τα βάζει ο νους σου που έτσι κι αλλιώς τελεί υπό άγνοια…

Εσύ με τι ασχολείσαι σήμερα;

Σε ποιο θέμα έχεις Υπερηφάνεια ΑΓΝΟΙΑΣ και πως σκοπεύεις να το αλλάξεις αυτό;

@Ηω Αναγνώστου / 2019


ΠΗΓΗ