Τουρκία ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΑΤΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΥΠΕΞ Προχωρά στις δέουσες ενέργειες για την πρόκληση του ΝΑΤΟ

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη κινηθεί ανάλογα, μετά τη νέα πρόκληση από πλευράς ΝΑΤΟ να συγχαρεί την Τουρκία για την «Ημέρα της Νίκης», που σηματοδοτεί επί της ουσίας την έναρξη των κεμαλικών επιχειρήσεων που έφεραν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αν η μία φορά μπορεί να αποδοθεί σε λάθος ή σε «κακιά στιγμή», η επανάληψη μιας ενέργειας που προκαλεί αλγεινή εντύπωση μόνο ως πρόκληση θα μπορούσε να εκληφθεί από την Ελλάδα. Ο λόγος για το μεγάλο ατόπημα της Χερσαίας Διοίκησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που συνεχάρη την Τουρκία για την ημέρα της νίκης. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περσινό Αύγουστο, με τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter να διαγράφει στη συνέχεια το μήνυμα λόγω και των αντιδράσεων από την Αθήνα.

Το ίδιο ατόπημα, λοιπόν, συνέβη ξανά σήμερα με συγχαρητήρια να δίνονται στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ, επί της ουσίας για τη… Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως είναι εύλογο, η Ελλάδα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προχωρήσει στις πρέπουσες ενέργειες με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας να είναι αυτή που κινεί τα νήματα στο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχουν ξεσηκωθεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να εκδίδει ανακοίνωση ζητώντας εξηγήσεις για το γιατί δεν έχει πάρει επίσημη θέση το ΥΠΕΞ, τη στιγμή που πέρσι είχε προχωρήσει άμεσα σε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την ενόχληση της χώρας.

«Πολλά λέει η καθυστέρηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να δώσει την πρέπουσα απάντηση, ενώ πέρσι είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το ατόπημα του ΝΑΤΟ κατά της Ελλάδας

Συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία για τον εορτασμό σήμερα, 30 Αυγούστου, της λεγόμενης «Ήμεράς Νίκης», έστειλε και φέτος το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, πραγματοποίησε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter δίνοντας συγχαρητήρια την επέτειο που ξεκίνησε η επίθεση των κεμαλικών δυνάμεων και οδήγησε στην ήττα του ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

Στο μήνυμα της LANDCOM σημειώνεται: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί».

Σχετικές ειδήσεις