Υπογράφεται η σύμβαση για το φράγμα Μπραμιανού, μετά από χρόνια καθυστερήσεων - Η στάθμη του ταμιευτήρα μειώνεται ραγδαία

Οριστικά προχωρά το πολυαναμενόμενο υδρολογικό έργο για την Ιεράπετρα, που αφορά την ολοκλήρωση του ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικά έργα στη Γρα Λυγιά και την κατασκευή του φράγματος Μύρτου, καλύπτοντας αρδευτικές ανάγκες περίπου 35.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Πέμπτη 8 Μαΐου υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή του, έπειτα από πολυετείς καθυστερήσεις και διαδοχικές περιπέτειες. Να σημειωθεί πως το έργο ξεκινά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία: τα υδάτινα αποθέματα του ταμιευτήρα έχουν μειωθεί δραματικά, φτάνοντας μόλις τα 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η ημερήσια κατανάλωση υπερβαίνει τα 40.000 κυβικά και οι εισροές περιορίζονται στα 30.000. Η στάθμη του ταμιευτήρα μειώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας προειδοποιεί να μην καλλιεργηθούν θερινές καλλιέργειες λόγω της έλλειψης νερού.

Το έργο καθυστέρησε για χρόνια, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσλειτουργιών που πλήττουν τον προγραμματισμό δημόσιων έργων στην Ελλάδα. Αν και η αρχική μελέτη ξεκίνησε το 2016, η χρηματοδότησή του πέρασε από... 40 κύματα. Τον Αύγουστο του 2021 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Ιούλιο του 2022 στο Ταμείο Ανάκαμψης, απ’ όπου απεντάχθηκε τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να υπάρξει άμεση ενημέρωση προς την τοπική κοινωνία. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε μόλις τον Οκτώβριο του 2023, ενώ τελικά εξασφαλίστηκε η ένταξή του στο ΕΣΠΑ για να προχωρήσει η υλοποίηση.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τρία βασικά σκέλη:

  • Τις συμπληρωματικές εργασίες στον ταμιευτήρα Μπραμιανού, με την κατασκευή περιμετρικής οδού 7,6 χλμ. και ενός νέου αγωγού μήκους 2,5 χλμ. από την υδροληψία Καλαμαυκιανού, για την ενίσχυση της παροχής νερού.
  • Την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων: διευθετήσεις ρεμάτων Μπραμιανού και Διαβατών συνολικού μήκους 5,7 χλμ., καθώς και την εγκατάσταση δικτύων αποχέτευσης ομβρίων στη Γρα Λυγιά συνολικού μήκους 6 χλμ.
  • Την κατασκευή του φράγματος Μύρτου.

Η διαδικασία ανάθεσης του έργου σημαδεύτηκε επίσης από εμπλοκές. Στον διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, αρχικά μειοδότησε η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ με έκπτωση 15,77%, όμως η προσφορά της κρίθηκε υπερβολικά χαμηλή και απορρίφθηκε λόγω ανεπαρκούς τεκμηρίωσης. Η δεύτερη εταιρεία, η Εργοδυναμική, αποσύρθηκε και τελικά το έργο κατακυρώθηκε στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η οποία εν τω μεταξύ εξαγόρασε την ΑΚΤΩΡ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 53,5 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ και η διάρκεια υλοποίησης έχει οριστεί σε 36 μήνες. Ο κ. Δήμας επισήμανε ότι ο ταμιευτήρας ανακουφίζει τους υπόγειους υδροφορείς και προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία, ενώ η περιοχή κατατάσσεται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης της Κρήτης.

Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε δυνατότητα παράκαμψης των θεσμικών σταδίων. Απέκρουσε τις αιτιάσεις περί απώλειας πόρων, επισημαίνοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που αφαιρέθηκαν από το έργο της Ιεράπετρας διοχετεύθηκαν στην αποκατάσταση ζημιών από τη θεομηνία "Daniel" στη Θεσσαλία. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης, στα πρότυπα του ΟΔΥΘ Θεσσαλίας, με την εμπειρία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Συνολικά στην Κρήτη σχεδιάζεται σειρά έργων, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται ραγδαία. Ξεχωρίζει το φράγμα Πλατύ στο Ρέθυμνο, με προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ (195 εκατ. με συνοδά έξοδα), που θα καλύψει 45.000 στρέμματα. 

Σε φάση υλοποίησης είναι και η εγκατάσταση επεξεργασίας νερού στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου, που θα καλύψει για 20 χρόνια τις ανάγκες σε πόσιμο νερό των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Στο οροπέδιο Λασιθίου κατασκευάζονται 61,4 χλμ. αρδευτικών δικτύων για 13.400 στρέμματα, με ολοκλήρωση εντός του 2026, ενώ στα Χανιά υλοποιείται λιμνοδεξαμενή στην Παλαιοχώρα και τα αρδευτικά δίκτυα στον Κεντρικό Αποκόρωνα.

Σε διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ βρίσκεται το έργο αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού, με προϋπολογισμό 267 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία.

Διαβάστε ακόμη

Σπαραχτικές εικόνες: Αδέσποτοι σκύλοι σε άθλιες συνθήκες στο Κορωπί - Καταγγελία για αδιαφορία, τι απαντάει ο δήμος

55a4eccd-ca70-4dc7-8d60-4b0e8109d5bd.jpg

Ξύλο στους δρόμους του Βελιγραδίου με πρωταγωνιστές παίκτες της Παρτιζάν: Πώς ξεκίνησε - Η ανακοίνωση

2fe487dd-0d7c-494a-94ca-5e45050f12f8.jpg

Μπλακ άουτ στην Αθήνα: Όταν οι δούλοι της Πάουερ σε Αθήνα και Πειραιά έμεναν για ώρες στο σκοτάδι

34710245-2558-4a80-8338-4cb8286a61a9.jpg

Το φετινό Met Gala γέμισε υψηλή ραπτική και κοστούμια: Οι παρουσίες που ξεχώρισαν στο μπλε χαλί

b3f407b1-715e-4f09-bf31-1e4339be69c0.jpg