Ανακοινώθηκε σήμερα η υπογραφή Συμφωνητικού Συνεργασίας, βάσει της απόφασης 691/18/06.08.2020 του Διοικητικού Συμβουλίου του Πα.Γ.Ν.Η, σύμφωνα με το οποίο επικυρώνεται η εποικοδομητική και μακροχρόνια συνεργασία που υπάρχει μεταξύ μας από το 1992, με κοινό στόχο την υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Ηλιαχτίδα ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο (αρ. Καταχώρησης στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου 188/1992) και αποτελεί Πιστοποιημένο Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την ίδρυση του ο Σύλλογος μέχρι σήμερα έχει στηρίξει το Πα.Γ.Ν.Η. με δωρεές άνω του 1.257.643 ευρώ, όπως αναλύεται παρακάτω:

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο 700τ.μ. που διαθέτει 6 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 12 άτομα. Περιλαμβάνει χώρους αναψυχής και ξεκούρασης για τους ενήλικες, παιδότοπο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Επιπλέον περιλαμβάνει πλήρως εξοπλισμένη κοινόχρηστη κουζίνα, όπου δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά νοσηλεύονται, να την χρησιμοποιούν καθημερινά παρέχοντας δωρεάν τρόφιμα μακράς διαρκείας για την παρασκευή γευμάτων, αλλά και πλήρως εξοπλισμένους χώρους πλυντηρίων- στεγνωτηρίων για την καθαριότητα των ρούχων τους, παρέχοντας επίσης δωρεάν τα απαραίτητα αναλώσιμα, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό ανάγκες που λόγω της μακρόχρονης διαμονής τους στην κλινική αποτελούσαν, πριν τον ξενώνα, τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους.

Μετά την αποπεράτωση του δόθηκε από την Ηλιαχτίδα ως δωρεά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Έκτοτε η Ηλιαχτίδα χρηματοδοτεί επικουρικά μέρος των λειτουργικών δαπανών του, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 144.355 ευρώ κατά τα έτη 2013-2019 ευρώ (μισθοδοσία κοινωνικής λειτουργού, καθαριότητα, προμήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης και καθαριότητας, μερική συντήρηση) ενώ φροντίζει, σε συνεργασία με την Διοίκηση του Πα.Γ.Ν.Η. το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα, για την εύρυθμη διαχείριση και αδιάκοπη λειτουργία του.

Η αναγκαιότητα του και η σημαντική προσφορά του γίνεται εμφανής από τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, όπως αυτά προέκυψαν από το αρχείο του Ξενώνα:

Ο Παιδικός Ξενώνας «η Ηλιαχτίδα» από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του (18/11/2013) έως και το τέλος του 2019 έχει φιλοξενήσει συνολικά 88 οικογένειες.

Από τις 88 οικογένειες, 41 ήταν από τον νομό Χανίων, 11 από το νομό Ρεθύμνης, 20 από το νομό Ηρακλείου, 13 από το νομό Λασιθίου και 3 από νομούς εκτός Κρήτης.

Οι παραπάνω οικογένειες φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα από 1 έως και 317, το μέγιστο, συναπτές ημέρες.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο μερών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επικύρωση αυτής της συνεργασίας και την βεβαιότητα πως θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των παροχών και των υπηρεσιών ως προς την φιλοξενία παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο και νοσηλεύονται στην Αιματολογική- Ογκολογική Κλινική Παίδων ή σε άλλες κλινικές του ΠΑΓΝΗ (ΜΕΘ, Νευρολογική κλπ) και χρήζουν συνεχόμενης ημερήσιας νοσηλείας (Ακτινοθεραπεία-Χημειοθεραπεία κ.λ.π) καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και φιλοξενία των οικογενειών των παιδιών αυτών.