Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλέφωνου του Θανάση Κουκάκη καθώς για τουλάχιστον 10 εβδομάδες άγνωστοι είχαν πλήρη πρόσβαση στη συσκευή του δημοσιογράφου, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του οποίου έχουν δημοσιευθεί εκτός από το Ιnside Story και σε διεθνή μέσα όπως οι Financial Times και το CNBC.

Για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το Citizen Lab, διεπιστημονικό εργαστήριο που εστιάζει την έρευνά του στο σημείο όπου τέμνονται οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παγκόσμια ασφάλεια, έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μισθοφορικής βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας (spyware). Πριν από την παραβίαση του κινητού του Κουκάκη, είχε ανιχνεύσει τις παραβιάσεις – με το ίδιο ή με άλλα λογισμικά – δεκάδων κινητών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ άλλων από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ή την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που εν τέλει είχε παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό παραβίασης του τηλεφώνου, όπως άλλωστε και η γερμανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 05.04.2020 17:06Ο κορονοϊός έφερε τον Μεγάλο Αδελφό - Καθεστώς η ψηφιακή παρακολούθηση

Όπως αναφέρει το Inside Story, σε αναλυτικό ρεπορτάζ με το χρονικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab, που έχουμε στη διάθεσή μας και συντάχθηκε μετά την τεχνική ανάλυση αρχείου που εξήχθη από το κινητό του δημοσιογράφου (sysdiagnose) και απεστάλη στο καναδικό εργαστήριο για έλεγχο, η τηλεφωνική συσκευή του Θανάση Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το Spyware Predator (αρπακτικό). Όπως διευκρινίζει το Citizen Lab, «αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων».

Ποιες υποθέσεις ερευνούσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης

Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποθέσεις που ερευνούσε την επίμαχη περίοδο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Σε επικοινωνία που είχε το ethnos.gr με τον Θανάση Κουκάκη, ο ίδιος μας είπε ότι εκείνη την περίοδο εξέταζε πλήθος υποθέσεων, μεταξύ των οποίων: