Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με δηλώσεις του στο BBC κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνοντας ότι «κερδίζουν χρήματα με το αίμα άλλων ανθρώπων». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία και στην Ουγγαρία, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις ρωσικές πωλήσεις ενέργειας, από τις οποίες η Ρωσία πρόκειται να κερδίσει φέτος έως και 326 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στην ηγεσία της Ουκρανίας για το Βερολίνο, το οποίο έχει υποστηρίξει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται στις εκκλήσεις να υποστηρίξει αυστηρότερη δράση για τις πωλήσεις πετρελαίου. Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο με το μπλόκο στον πρόεδρο Στάινμάιερ.

«Κάποιοι από τους φίλους και τους εταίρους μας καταλαβαίνουν ότι είναι μια διαφορετική εποχή τώρα, ότι δεν είναι πλέον ένα θέμα επιχειρήσεων και χρημάτων», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο BBC από το Κίεβο προσθέτοντας ότι «είναι ζήτημα επιβίωσης».

Ζήτησε ξανά όπλα και γρήγορα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε ακόμα μία φορά έκκληση για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν λαμβάνουν προμήθειες αρκετά γρήγορα για να αποκρούσουν την επίθεση της Ρωσίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν», είπε. «Αλλά και πάλι τα χρειαζόμαστε πιο γρήγορα, πιο γρήγορα και πιο γρήγορα. Η λέξη-κλειδί είναι τώρα».

Μπορεί να έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες στη Μαριούπολη

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τις τελευταίες εβδομάδες υποχωρήσει γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και άλλα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας - εγκαταλείποντας προφανώς την προσπάθεια να καταλάβουν όλη την Ουκρανία με τη βία. Όμως υπάρχουν πλέον φόβοι για μια αιματηρή και παρατεταμένη σύγκρουση στα ανατολικά και νότια της χώρας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επαναπροσανατολίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία εκεί σε μια προσπάθεια να καταλάβει περισσότερα εδάφη.

Η νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης -στρατηγικός στόχος για τον πρόεδρο Πούτιν- έχει ήδη καταστραφεί από εβδομαδιαίους βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει ότι μπορεί να έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη. «Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι εκτός από αυτές τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλοί έχουν εξαφανιστεί», είπε. «Γνωρίζουμε ότι τα έγγραφά τους έχουν αντικατασταθεί, τους δόθηκαν ρωσικά διαβατήρια και τους πήγαν βαθιά μέσα στη Ρωσία - μερικούς σε στρατόπεδα, άλλους σε άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει σε αυτούς ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν σκοτωθεί».

Οι φρικαλεότητες περιορίζουν τις συνομιλίες

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι οι φρικαλεότητες που προφανώς διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη και στα προάστια του Κιέβου, Μπούχα και Μποροντιάνκα, είχαν περιορίσει περαιτέρω τις πιθανότητες ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ρώσους.

Εκατοντάδες νεκροί έχουν βρεθεί στην Μπούχα από τότε που ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων πολιτών που βρέθηκαν πυροβολημένοι στο κεφάλι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους, καθώς και εκτεταμένες αναφορές για σεξουαλική βία.

«Η Μπούχα βρίσκεται στη διαδικασία να κλείσει [τις δυνατότητες ειρηνευτικών συνομιλιών]", δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι. “Δεν αφορά εμένα - αφορά τη Ρωσία. Δεν θα έχουν πια πολλές ευκαιρίες να μιλήσουν μαζί μας».

Είπε ότι «βίωσε όλο το φάσμα των συναισθημάτων» όταν επισκέφθηκε την Μπούχα την περασμένη εβδομάδα, αλλά έκλεισε την ημέρα με «μόνο μίσος προς τον ρωσικό στρατό». Κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν και τον υπόλοιπο ρωσικό στρατό «από πάνω μέχρι κάτω» ότι είναι «εγκληματίες πολέμου”.

Ο κ. Ζελένσκι υπερασπίστηκε την ηγεσία του κατά την προετοιμασία της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνησή του προέτρεψε τον ουκρανικό λαό να παραμείνει ήρεμος. Είπε ότι η κυβέρνηση εργαζόταν στο παρασκήνιο για να συμφωνήσει συμφωνίες για όπλα και προμήθειες, καθώς και να επικεντρωθεί στην αποφυγή πανικού που θα μπορούσε να προκαλέσει τρέξιμο στις τράπεζες και να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της Ουκρανίας. «Αυτό ήταν που ήθελε η Ρωσία - και όχι μόνο η Ρωσία - αλλά δεν το αφήσαμε να συμβεί», είπε. «Αλλά δεν περιμέναμε την εισβολή πλήρους κλίμακας όταν συνέβη».

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τώρα μια νέα επίθεση στα ανατολικά και τα νότια, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερα εδάφη, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ανατολικά αντιπροσωπεύουν τώρα την «πιο δύσκολη κατάσταση» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, «αλλά εκεί είναι συγκεντρωμένες οι πιο ισχυρές μονάδες μας».

«Μπορούν να μας καταστρέψουν, αλλά εμείς θα απαντήσουμε- μπορούν να σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι αυτοί», είπε. «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο - δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ήρθαν».