«Είναι απορίας άξιο που ζητήματα που είναι συνήθη πρακτική σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Ισπανία ή η Γαλλία, εδώ δεν έχουν συμφωνηθεί», είπε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας.

«Οδεύουμε σε αποσταθεροποιημένο κλίμα, σε συχνότερη εμφάνιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων χαμηλής σχετικής υγρασίας. Οι όποιοι υπολογισμοί εφεξής πρέπει να λάβουν υπόψη τη μεταβολή του κλίματος.

»Ήδη πριν από 10 χρόνια είχαμε τονίσει σε έκθεση ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά, φέτος είδαμε ένα μεγαλείο καταστροφής. Φοβάμαι ότι θα γίνω πάλι άγγελος τέτοιων καταστροφών όταν λέω ότι τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια θα ξαναέχουμε τέτοιες συνθήκες», είπε στην ΕΡΤ.

«Τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι πυρκαγιές όλοι διαμαρτύρονταν για τη ζέστη. Το επικίνδυνο δεν είναι ο καύσωνας, αυτός θα παρέλθει. Το επικίνδυνο είναι το μετά. Τα χειρότερα έρχονται, είχα πει τότε, και ήρθαν, διότι το έδαφος είχε ”προετοιμαστεί” με πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας, είχε ”προετοιμαστεί” το δάσος με αφημένα κλαδιά, κι ενώ καλούμαστε να φυλάξουμε κάτι πολύ εύφλεκτο, το ζήτημα π.χ. των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα ακόμα δεν το έχουμε λύσει.

»Είναι απορίας άξιο που ζητήματα που είναι συνήθη πρακτική σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Ισπανία ή η Γαλλία, εδώ δεν έχουν συμφωνηθεί», είπε.

«Εάν είχαμε επίπεδο συναγερμού 5 όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Εύβοια δεν θα είχε μείνει ούτε σκουπίδι. Το 112 απεδείχθη σωτήριο για τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να γίνει κάτι και για τα δέντρα», είπε ο κ. Ζερεφός.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr