Σε εξέλιξη είναι η θερμή εισβολή από τα δυτικά τμήματα της χώρας μας αναμένεται να ανεβάσει τις επιφανειακές θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα. Η Κρήτη επηρεάζεται περισσότερο αύριο Σάββατο αναμένοντας να σημειωθούν και οι υψηλότερες, αλλά όχι ακραίες, θερμοκρασίες. Υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή. Μεγαλύτερη όμως προσοχή απαιτείται στην ενίσχυση των ανέμων (όχι ακραίες εντάσεις αλλά απαιτούν προσοχή λόγω εποχής και της συγκυρίας της θερμής εισβολής) που θα αρχίσουν να εμφανίζονται ξαφνικά ενισχυμένοι προς τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου. Σταδιακή εξασθένηση τους την Κυριακή αρχικά απο τα δυτικά τμήματα της Κρήτης, έως το βράδυ και στα ανατολικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η εισβολή θερμότερων αερίων μαζών από τις ΒΔ περιοχές της Αφρικής προς τα δυτικά τμήματα της χώρας μας η οποία γρήγορα θα επεκταθεί προς τα Νοτιοανατολικά. Μια σύντομη θερμή εισβολή που αναμένεται να επηρεάσει και την Κρήτη, ιδιαίτερα για αύριο Σάββατο, ανεβάζοντας τις επιφανειακές θερμοκρασίες γενικά σε ολόκληρο το νησί σε υψηλά επίπεδα με γρήγορη όμως επιστροφή στις κανονικές για την θερινή περίοδο θερμοκρασίες από την Κυριακή.

Από σήμερα Παρασκευή θα γίνει λίγο πιο αισθητή η ζέστη μιας και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κοντά στους 32°C για τις βόρειες περιοχές και στους 34 - 35°C στην ενδοχώρα και τα νότια. Οι άνεμοι διατηρούν τις Δυτικές έως ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους στα δυτικά να κυμαίνεται στα 2 – 3 Μποφώρ ενώ ανατολικότερα θα φθάνουν τα 4 -5 Μποφώρ.

Το Σάββατο ο συνδυασμός της θερμής εισβολής και της ηλιοφάνειας θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα με τις μέγιστες τιμές να κορυφώνονται στους 34 – 36 °C στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, ενώ κατά τόπους θα ξεπεράσουν και τους 37°C. Μεγαλύτερη όμως προσοχή απαιτείται στο πεδίο των ανέμων, καθότι οι Δυτικοί άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν από τις μεσημβρινές ώρες, αρχικά από τα δυτικά και στη συνέχεια ανατολικότερα, με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ (κατά τόπους οι μέγιστες εντάσεις θα είναι πρόσκαιρα υψηλότερες). Οι άνεμοι αυτοί αναμένεται να διατηρηθούν κατά τόπους ενισχυμένοι και τις βραδινές ώρες του Σαββάτου με σταδιακή εξασθένηση τους από το πρωί της Κυριακής. Ιδιαίτερη λοιπόν προσοχή απαιτείται στις θαλάσσιες δραστηριότητες καθώς και στη στεριά στον κίνδυνο επέκτασης μιας πυρκαγιάς.

Την Κυριακή αναμένεται διακύμανση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα με τις μέγιστες τιμές να επανέρχονται στα επίπεδα των 30 – 32 °C ενώ πιο δροσερά θα είναι τα βράδια στο νησί μας. Οι Δυτικοί άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά, αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης και μέχρι τις βραδινές ώρες και ανατολικότερα.

Επαναφορά στο ήπιο καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας.