Ζητείται άμεση παρέμβαση για να μη ξεφύγει η κατάσταση με τις τιμές του ρεύματος. Επιστολή Ροκάκη σε Σκυλακάκη
Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνη Ροκάκη, προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία ζητείται, εκ μέρους της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, επείγουσα δράση, συστράτευση και συναίνεση του συνόλου των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας με στρατηγικό στόχο τις αναγκαίες δομικές παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ροκάκη:
Θέμα: Η Επιχειρηματική Κοινότητα των Χανίων απαιτεί επείγουσα δράση, συστράτευση και συναίνεση του συνόλου των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας με στρατηγικό στόχο τις αναγκαίες δομικές παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Πριν από λίγους μήνες οι Πρόεδροι της Επιχειρηματικής Κοινότητας της Κρήτης είχαμε την τιμή να σας συναντήσουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για να σας μεταφέρουμε -μεταξύ άλλων- και την αγωνία μας για την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους μας, η οποία μόνο τα τελευταία δύο χρόνια εκτιμάται ότι αγγίζει το +40%, με σημαντική την επίδραση και του ενεργειακού. Στην ίδια συνάντηση μάλιστα, πραγματοποιήσαμε εκτενή συζήτηση σχετικά με την εθνική αναγκαιότητα η χώρα και η Κρήτη να επιταχύνουν πολυδιάστατα την αξιοποίηση του τεράστιου ενεργειακού τους αποθέματος (π.χ. φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές), με την ουσιαστική συμβολή των τοπικών επιχειρήσεων.
Μετά τη σημαντική ύφεση των προηγούμενων μηνών, δυστυχώς το τελευταίο διάστημα οι επιχειρηματίες παρακολουθούμε ξανά με έντονη ανησυχία τις ακραίες διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ που ξεπερνούν ακόμα και τα 750 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις υψηλότερες της Ευρώπης, γνωρίζουμε ότι οι χρεώσεις που θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο μήνα/-ες στα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεών μας θα είναι σίγουρα δυσβάσταχτες.
Αναμφίβολα, η τελευταία δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς 2.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (χαμηλής τάσης) τελικά δεν θα υποχρεωθούν στην απρόσμενη επιστροφή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), εξαιτίας υπέρβασης των ορίων των σημαντικών εθνικών κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες τις Κομισιόν, κατά την προηγούμενη περίοδο της πίεσης τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ του 2022-2023.
Κύριε Υπουργέ, όπως ο ίδιος υποστηρίξατε δημόσια στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, το Ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει αδυναμίες. Για εμάς είναι εμφανές ότι η σύζευξη των εθνικών αγορών δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, ούτε δίκαια. Σε μια ενιαία αγορά όταν το ίδιο αγαθό, εν προκειμένω η ηλεκτρική ενέργεια, πωλείται με τεράστια απόκλιση μεταξύ κρατών-μελών υπονομεύεται η ίδια η Ανταγωνιστικότητά τους, ακόμα κι αν προκύπτουν συγκυριακές ανωμαλίες, όπως ο καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση από τις Ανατολικές χώρες.
Με ικανοποίηση ακούσαμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι προωθείται η άμεσα η νομοθετική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ώστε η κυβέρνηση, με την ενσωμάτωση της νέας Κοινοτικής Οδηγίας, να μπορεί μελλοντικά να παρεμβαίνει μέσω της ενεργοποίησης έκτακτου μηχανισμού στήριξης και των επιχειρήσεων σε περιόδους, όπως η σημερινή, στις οποίες διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην Αγορά με ενδημικά χαρακτηριστικά. Βεβαίως, απαιτείται η διεκδίκηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η διεύρυνση της τοπικής ευελιξίας, όπως και περισσότερα εργαλεία στήριξης για κάθε κράτος-μέλος, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα -κι όχι μετά από τρεις μήνες και κατόπιν Ευρωπαϊκών εγκρίσεων- στην κάθε δοκιμαζόμενη τοπική Οικονομία.
Συνεπώς, ως Επιμελητήριο Χανίων εκφράζουμε την αγωνία και απαίτηση του Επιχειρηματικού κόσμου του τόπου μας για επείγουσα δράση, συστράτευση και συναίνεση του συνόλου των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας με στρατηγικό στόχο τις αναγκαίες δομικές παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ίδιας της επιβίωσής τους.