Αίτημα Περιφέρειας Κρήτης για άρση των στρεβλώσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις 

Αίτημα Περιφέρειας Κρήτης για άρση των στρεβλώσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις 

Αίτημαγια τηντροποποίησητης απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων που αφοράτη διαχείριση των αδειών για νέεςαμπελοφυτεύσεις, κατέθεσε σήμερα με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου οΑντιπεριφερειάρχηςΑγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.

Στην επιστολή που απέστειλε οΑντιπεριφερειάρχηςεπισημαίνεται πως «η εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης με αριθμόπρωτ. 916/102034/08-04-2024 για τη χορήγηση των αδειών νέων φυτεύσεωνοινοποιήσιμωνποικιλιών αμπέλου, δημιούργησε σημαντικές στρεβλώσεις και κατάφωρη αδικία σε σχέση με την κατανομή των χορηγούμενων αδειών για το έτος 2024 στην περιφέρεια της Κρήτης».

Μάλιστα προχωρεί σε παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων που αναδεικνύουν το πρόβλημα που προκύπτει για την καλλιέργεια στην Κρήτη. «Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελούν τα ίδια τα στοιχεία, όταν από 558,6 στρέμματα που ζητήθηκαν από τους παραγωγούς της Κρήτης, χορηγήθηκαν μόνο τα 91,2 στρέμματα».

Όπως σημειώνει ο Σταύρος Τζεδάκης στην επιστολή: «Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σημαντικότητα και τη δυναμική που έχει αποκτήσει οΑμπελοοινικόςτομέας της Κρήτης και η οποία εκφράζεται με τη δημιουργία νέων οινοποιείων(60 οινοποιεία μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου), τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων, την εφαρμογή προγραμμάτων διαφήμισης και προβολής του οίνου, το άνοιγμα του τομέα στην τουριστική αγορά και την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος από νέους κυρίως ανθρώπους αλλά και από ήδη αμπελουργούς που καλλιεργούσαν την ποικιλία Σουλτανίνα, να ασχοληθούν με την καλλιέργειαοινοποιήσιμωνποικιλιών αμπέλου.Επιπλέονέρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, η οποία έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την ανασύσταση και την επέκταση της καλλιέργειαςοινοποιήσιμωνποικιλιών αμπέλου.Το αίσθημα της αδικίας είναι ακόμη πιο έντονο εάν αναλογιστούμε ότι η περιφέρεια της Κρήτης συμβάλλει κάθε χρόνο με το αμπελουργικό της δυναμικό, κατά 12% στη διαμόρφωση του συνόλου των στρεμμάτων που διατίθενται μέσω αυτής της διαδικασίας σε όλη την επικράτεια, ενώ τα στρέμματα που της χορηγήθηκαν το 2024 αντιστοιχούν μόνο στο 1,4 %».

ΟαντιπεριφερειάρχηςΑγροτικής Οικονομίας σημειώνει στην επιστολή του πως το πρόβλημα είναι σημαντικό και θα πρέπει να επιλυθεί.

«Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που εάν δεν επιλυθεί άμεσα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δημιουργίας κλίματος απογοήτευσης σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν νέους και σύγχρονους αμπελώνες και να ανακοπεί η αναπτυξιακή προοπτική που έχει δημιουργηθεί κατά τα τελευταία χρόνια γύρω από τονΑμπελοοινικότομέα».

Στο πλαίσιο αυτόζητείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξουν τροποποιήσεις που να αποκαθιστούν την αναπτυξιακή προοπτική του τομέα για την Κρήτη.

«Κατόπιν όλων των παραπάνω και προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις και η ανισορροπία στην κατανομή των Αδειών Φύτευσης που δημιούργησε η εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης ζητάμε να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις:

1. Να αποσπαστεί η περιφέρεια Κρήτης από την ομάδα περιφερειών στην οποία κατατάσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 της με αριθμό 916/102034/08-04-2024 ΥΑ, και να αποτελέσει ξεχωριστή περιφέρεια για την κατανομή των αδειών φύτευσης.

2. Το κριτήριο Δ να συνεχίσει να ισχύει και για την περιφέρεια Κρήτης όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των περιφερειών που προτείνουμε, λόγω τηςνησιωτικότητάςτης και του μικρού καιπολυτεμαχισμένουκλήρουτης. Δηλαδή το κριτήριο Δ να θεωρείται ότιπληρούται, αν κατά το χρόνο της αίτησής του ο αιτών:

α) διαθέτει σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του προηγούμενου έτους ελάχιστη έκταση γεωργικής εκμετάλλευσης τρία ( 3) στρέμματα ( 0,3ha) και επιπλέον

β) διαθέτει σύμφωνα με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώουαμπελοτεμάχιασυνολικής έκτασης τουλάχιστον τριών (3) στρεμμάτων (0,3ha) μεοινοποιήσιμεςποικιλίες αμπέλου.

3. Η κατανομή των αδειών νέας φύτευσης να γίνεται σε δεκατρείς (13) περιφέρειες αντί εννέα (9) και τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφερειών να καθορίζονται στο ποσοστό 1% της φυτεμένης έκτασης ( αμπελουργικού δυναμικού) κάθε περιφέρειας, όπως αυτές ανακοινώνονται στην ετήσια απογραφή του προηγούμενου έτους π.χ. 75500 στρέμματα το αμπελουργικό δυναμικό της περιφέρειας Κρήτης επί 1% αντιστοιχούν 755 στρέμματα για κατανομή στην περιφέρεια Κρήτης κάθε έτος.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες», καταλήγει η επιστολή.