ΒΙΝΤΕΟ | Ντοκουμέντο με την 17χρονη Νικολέτα. Σάλος με τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου
Τέσσερα 24ωρα μετά από τα τελευταία βήματα που έκανε στον δρόμο από το σχολείο για το σπίτι της στην Κρήτη, οι δικοί της άνθρωποι παραμένουν συντετριμμένοι.
Περιμένουν απαντήσεις για τον θάνατο του παιδιού τους, της 17χρονης Νικολέτας, που βρέθηκε στο κενό από γέφυρα επί του ΒΟΑΚ και σκοτώθηκε ακαριαία.
Τι λένε συγγενείς της
Ο θάνατος της μαθήτριας αποδόθηκε γρήγορα από τις Αρχές σε αυτοκτονία. Οι γονείς, η αδερφή και οι στενοί συγγενείς της όμως σκέφτονται από την πρώτη στιγμή πως η Νικολέτα δεν είχε λόγους να δώσει τέλος στη ζωής της.
Όπως λένε στο LIVE NEWS, παρά τα προβλήματα και το bullying που δεχόταν κατά καιρούς στο σχολείο της, η ίδια έδειχνε χαρούμενη, γεμάτη σιγουριά κι αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Κανείς τους δεν μπορεί να πιστέψει πως στο μυαλό της υπήρχαν σκοτεινές, δεύτερες σκέψεις, κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί πως η Νικολέτα αποφάσισε να γράψει μόνη τον επίλογο της ζωής της.
Οι ίδιοι, δεν είχαν αντιληφθεί κάτι που να τους ανησυχήσει.
«Δε μας είχε δείξει τίποτα πως την απασχολούσε, ήταν καλά», είπε ο πατέρας της.
«Δεν είχε κάποιον λόγο να το κάνει, ποιος ήταν ο λόγος να το κάνει;», είπε η αδελφή της.
Οι γονείς και η μεγάλη αδερφή της 17χρονης προσπαθούν να συνθέσουν τα κομμάτια στο παζλ της τραγωδίας. Όπως λένε, η αδικοχαμένη μαθήτρια δεχόταν στο σχολείο bullying ακόμα και από έναν καθηγητή της, για την καταγωγή της μητέρας της αλλά και τις σκέψεις της σε θέματα θρησκευτικού περιεχομένου.
«Έλεγε πολύ αρνητικά λόγια για αυτόν, συνέχεια. Έλεγε ότι δε δίδασκε καλά το μάθημα, ότι είχαν κάποια σύγκρουση και μου έλεγε και στο Ρέθυμνο ότι έλεγε και κακά πράγματα για τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους», είπε η αδελφή της.
«Μου έλεγε συνέχεια για αυτόν ότι δεν κάνει σωστά το μάθημα (…) ότι δεν του άρεσαν οι άλλες θρησκείες και έλεγε ότι μόνο ο χριστιανισμός. Της άρεσαν οι θρησκείες και το έψαχνε», συμπληρώνει.
«Επειδή η μάνα της ήταν ξένη υπήρχε ένας ρατσισμός έτσι και bullying», είπε ο πατέρας της, με την αδερφή να σημειώνει:
«Από ό,τι είχα καταλάβει από τα λόγια της τον τελευταίο χρόνο, δεχόταν bullying και υπήρχε bullying και πιο πριν και σε εμένα και σε αυτήν από κάποια παιδιά από το σχολείο μας».
Όλα αυτά η Νικολέτα έδειχνε να τα αντιμετωπίζει με γενναιότητα. Προετοιμαζόταν για τις Πανελλαδικές και ήταν σίγουρη πως θα τα καταφέρει. Ακόμα όμως κι σε περίπτωση αποτυχίας, η ίδια είχε έτοιμο εναλλακτικό πλάνο, για σπουδές στο εξωτερικό.
«Ήταν πολύ χαρούμενη, δηλαδή δεν είχα δει κάτι αρνητικό στη συμπεριφορά της», είπε η αδελφή της.
«Έφυγε κλαμμένη, τρέχοντας»
Στις εικόνες που εξασφάλισε το LIVE NEWS φαίνονται ορισμένα από τα τελευταία, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο, βήματα της 17χρονης στη σύντομη ζωή της.
Είναι πρωί της περασμένης Πέμπτης, λίγο μετά τις 09:00. Η Νικολέτα έχει φύγει με τα πόδια από το σχολείο της και κατευθύνεται προς τον ΒΟΑΚ. Έχει παραδώσει το διαγώνισμα που έγραψε και είναι μόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δεν ήταν πρώτη φορά που η 17χρονη έφυγε με τα πόδια από το σχολείο προς το σπίτι της, μια διαδρομή 7,5 χλμ.
Μιλώντας στο MEGA, συμμαθήτρια της 17χρονης αποκάλυψε πως έφυγε ταραγμένη από την τάξη, πριν φτάσει στη γέφυρα.
«Εγώ γνωρίζω ότι εκείνη τη μέρα, νομίζω ότι δεν είχε γράψει πολύ καλά ή είχε κάτι με το μάθημα και στεναχωρήθηκε με τον δάσκαλό της και μετά έφυγε τρέχοντας από την τάξη, κλαίγοντας, και πήγε στην τουαλέτα για να σκουπίσει τα δάκρυά της. Εκεί, είδε την καθαρίστρια που καθάριζε, την αγκάλιασε εκείνη την στιγμή. Μετά έφυγε πάλι τρέχοντας μέχρι να πάει στο μονοπάτι και μετά συνέχισε. Νομίζω εκείνη την ημέρα έγινε κάτι γιατί και τα παιδιά και οι δάσκαλοι, ένιωθε ότι ήταν απέναντί της. Μετά έδωσε την κόλλα άδεια νομίζω και μετά στεναχωρήθηκε και επέμενε να της την ξαναδώσουν, νομίζω ότι της την έδωσαν στο τέλος αλλά είχε θυμώσει πάρα πολύ και γι’ αυτό έφυγε κλαίγοντας».
Ωστόσο, μητέρα συμμαθήτριας της 17χρονης, από την πλευρά της, λέει πως η μαθήτρια δεν παρέδωσε λευκή κόλλα.
«Ότι θα πήγαινε με τα πόδια στο σπίτι είναι κάτι που το συνηθίζει. Δεν έδωσε λευκή κόλλα ούτε τίποτα. Βοηθούσε ο καθηγητής κάποια άλλα παιδιά και της φάνηκε λίγο άδικο, αλλά μετά βοηθήθηκε και αυτήν, εκείνη την ώρα πιέστηκε στο γραπτό, αλλά μετά έφυγε χαρούμενη. Και το πρωί στο λεωφορείο, με το λεωφορείο ήρθε το πρωί χαρούμενη μια χαρά και στο φεύγα που περπάτησε και έφυγε χαιρέτησε τους πάντες χαρούμενη. Ότι την αφήσανε μόνη της στην εκδρομή στην Τσεχία, δεν υφίσταται ούτε αυτό. Ήταν και η κόρη μου στην εκδρομή αυτήν και την παρακαλούσαν: ‘’Νικολέτα έλα στις φωτογραφίες, έλα μαζί μας’’. Μόνη της επέλεγε να μη συμμετέχει σε κάποια πράγματα και όταν δεν πήγε σε ένα κλαμπάκι που είχαν πάει τα παιδιά το βράδυ, έμεινε καθηγητής μαζί της στο ξενοδοχείο».
Φεύγοντας από το σχολείο εκείνη την ημέρα, δεν επιβιβάστηκε στο λεωφορείο που ναυλώνει η Περιφέρεια για τους μαθητές. Όπως λέει η αδελφή της, αν είχε γίνει έλεγχος και είχε διαπιστωθεί πως η Νικολέτα δεν ήταν μέσα, θα είχε σημάνει έγκαιρα συναγερμός.
«Αν το λεωφορείο είχε φύγει με όλα τα παιδιά, η Νικολέτα θα ήταν τώρα ζωντανή».
Η Νικολέτα ξεκίνησε μόνη από το σχολείο για το σπίτι της που βρίσκεται δίπλα από τον ΒΟΑΚ και τη γέφυρα που βρέθηκε νεκρή.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ένα κορίτσι που ακροβατεί στη γέφυρα. Κάποιοι ειδοποιούν την Αστυνομία, ήταν όμως ήδη αργά για την αδικοχαμένη μαθήτρια.
Στο μυαλό των δικών της ανθρώπων μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα. Ο χρόνος για όλους έχει σταματήσει στη μέρα της τραγωδίας.
«Ήταν η κακιά ώρα, κάποια στιγμή; Δεν ήμουν και εκεί, πρέπει να είσαι εκεί να… Αυτά δεν είναι εφηβεία, αυτά που λένε συνεχώς», λέει ο πατέρας της.
Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τους παρηγορήσει. Ο πόνος μέσα τους παραμένει άσβεστος.
Οι δυσκολίες ζωής & τα χρόνια του bullying
Όπως λέει η οικογένεια της 17χρονης, η Νικολέτα είχε στοχοποιηθεί από μικρή ηλικία για την καταγωγή της μητέρας της.
«Η Νικολέτα ήταν το πιο ευαίσθητο παιδί από τα τρία. Όλα αυτά τα έπαιρνε μέσα του», λέει η θεία της.
Κλειστή σαν χαρακτήρας, ακόμα και στην πενταήμερη εκδρομή που είχε πάει την Άνοιξη.
«Για την 5ημερη μου είχε πει ότι την είχαν παρατήσει και είχαν πάει σε ένα μπαρ και ήταν μόνη της στο ξενοδοχείο και μετά πήγαινε σε δρόμους γιατί δεν ήξερε τι να κάνει», είπε η αδελφή της.
Στο σχολείο αντιμετώπιζε προβλήματα με τον ιερέα καθηγητή που της έκανε θρησκευτικά. Η Νικολέτα διαφωνούσε κάθετα με τις απόψεις και τη φιλοσοφία του στο μάθημα.
«Σε αυτό το σχολείο είχα δεχτεί και εγώ πολύ bullying, μου πετούσαν την τσάντα στα σκουπίδια, πολλές φορές υπήρχαν προβλήματα», λέει η αδερφή της.
Κομμάτια στο παζλ της δραματικής υπόθεσης παραμένουν θολά, μια σειρά από ερωτήματα αναπάντητα. Η οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας περιμένει να μάθει όλη την αλήθεια. Πώς έφυγε η μαθήτρια από τη ζωή τόσο πρόωρα, άδικα και αναπάντεχα, τι κρύβεται πίσω από τον θάνατο στην Κρήτη, που συντάραξε ολόκληρη τη χώρα.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της τοπικής Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης.
«Δεν ήθελε να διαβάσει, έτσι έλεγαν οι άνθρωποι έξω, εγώ δεν ξέρω τα γράμματα της Εκκλησίας. Αυτό εμένα δε με νοιάζει, αφού δεν ήθελε να το κάνει, δε μας πειράζει. Εγώ θέλω να βγει το πόρισμα ποιος ήταν αυτός που ζόρισε το παιδί μου και έπαθε ό,τι έπαθε», λέει ο πατέρας της.
«Εμένα με νοιάζει», λέει από την πλευρά της η αδερφή της.
«Γιατί να μην έχει το δικαίωμα να διαβαστεί όπως οι υπόλοιποι νεκροί, έκανε κάτι κακό; Ίσα ίσα προσπαθούσε να έχει έναν ωραίο τρόπο ζωής, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε θέλανε να το κάνουν;».
Οργή και θλίψη προκαλεί στην Κρήτη η απόφαση της τοπικής Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης που έκανε βουτιά θανάτου στο κενό.
«Έχουμε έναν Μητροπολίτη εδώ που δεν κηδεύει τους ανθρώπους αυτούς, δεν ξέρουμε αν είναι αυτοκτονία», είπε η θεία της.
Η οργή των συγγενών ξεχείλισε όταν πληροφορήθηκε πως αυτή ήταν απόφαση του ίδιου του Μητροπολίτη, ο οποίος μάλιστα έστειλε απεσταλμένο στην κηδεία για να διαπιστώσει ότι η εντολή θα εκτελεστεί κατά γράμμα.
«Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, τι θα τους πούμε ‘’αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;’’», δήλωσε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος.
Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος μάλιστα δεν επέτρεψε να γίνει η κηδεία στον κεντρικό ναό του Μώχου αλλά στο παρεκκλήσι, εκεί όπου είπαν το τελευταίο αντίο στο άτυχο κορίτσι μόνο οι δικοί του άνθρωποι χωρίς να το διαβάσει ιερέας.
Η Μητρόπολη ισχυρίστηκε πως προχώρησε σε μια τόσο ακατανόητη απόφαση διότι ήταν απόφαση του κοριτσιού να βάλει τέλος στη ζωή του, κάτι που χαρακτηρίζουν «ύψιστο πνευματικό αμάρτημα».
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις
Όλο και περισσότερος κόσμος αντιδράει σε αυτή την απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμου, με έναν κάτοικο της περιοχής με μήνυμα του να αντιτίθεται σε αυτήν.
«Γιατί καταδικάσατε την οικογένεια, τα αδέλφια αυτής της άμοιρης κοπέλας σε τέτοιο μαρτύριο;. Θα έπρεπε να γίνει κανονικά η κηδεία γιατί μιλάμε για μια ψυχούλα που πέταξε στους ουρανούς και προφανώς έφυγε βασανισμένη και για ένα παιδί μόλις 17ετών».
Η μαθήτρια, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε με τα πόδια από το σχολείο της, τελειώνοντας τις εξετάσεις και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στο κενό.
Οι έρευνες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνεις και στο ενδεχόμενο η ανήλικη να αντιμετώπιζε προβλήματα ή να είχε προηγηθεί κάποιο περιστατικό που την αναστάτωσε.
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έχουν επανέλθει παλαιότερες τοποθετήσεις του εν λόγω Μητροπολίτη με αντιεμβολιαστικά κηρύγματα και η μάχη κατά της μάσκας.
Την ίδια ώρα, εκείνο που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια ένας 63χρονος καθηγητής Θεολογίας, πάλι στην Κρήτη, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.
Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση σύσσωμη η εκκλησία είχε δώσει το παρών στην κηδεία, και έψαλαν για τον 63χρονο που υπήρξε αγαπημένο πρόσωπο στην Μητρόπολη της Κρήτης.
«Η Εκκλησία κηδεύει τους αυτόχειρες»
Ο Παναγιώτης Υφαντής, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, μίλησε στο LIVE NEWS για τους λόγους που δεν διαβάστηκε το Ευαγγέλιο κατά την κηδεία της 17χρονης.
«Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας που έχουν θεσπιστεί εδώ και αιώνες και δεν επιτρέπουν την εκκλησιαστική ταφή για να δοθεί ένα μήνυμα σε αυτούς που ενδέχεται να το κάνουν στο μέλλον. Η Εκκλησία πρέπει να ‘’φροντίσει’’ τον άνθρωπο που φεύγει. Υπάρχει ένα σκεπτικό που το επιτρέπει. Ένας άνθρωπος ο οποίος φτάνει σε κάτι τέτοιο υφίσταται σε τέτοια ψυχολογική πίεση που η βούλησή τους και η κρίση τους δεν είναι σωστή. Είναι ασθενείς και δεν μπορεί κανείς να ζητήσει ευθύνη από τον ασθενή. Η Εκκλησία κατά κανόνα το τελευταίο διάστημα εμπράκτως κηδεύει του αυτόχειρες γιατί τους θεωρεί ανθρώπους που δεν έχουν κρίση την ώρα που το τελούν».
Πηγή: megatv.com