Δέλτα Έβρου: Άρχισαν να εντοπίζονται και φέτος νεκρά άλογα στη νησίδα λόγω έλλειψης νερού

Το πρόβλημα με τον εντοπισμό νεκρών αλόγων, εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού, στη μεγάλη νησίδα του Δέλτα του Έβρου, το Αινήσιο Δέλτα, έκτασης περίπου 18.000 στρεμμάτων, άρχισε να κάνει και πάλι την εμφάνισή του, με ψαράδες της περιοχής να εκφράζουν στο ethnos.gr έντονες ανησυχίες ότι θα γίνουμε και πάλι μάρτυρες αντίστοιχων με το περσινό καλοκαίρι τραγικών εικόνων, όταν καταγράφηκε σημαντικός αριθμός νεκρών αλόγων στην περιοχή.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, Νίκος Μουσουνάκης, εδώ και περίπου 15 μέρες τα άλογα πίνουν μόνο αλμυρό νερό, διότι η νησίδα είναι περικυκλωμένη από θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 08.07.2025 21:10Σίνδος: Συναγερμός για καπνούς σε τρένο - Ακινητοποιήθηκε συρμόςΕλλάδα | 08.07.2025 21:55 Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η καταγγελία με τίτλο «χρυσαφένια βοσκοτόπια, ο νόμος της σιωπής», τα 12 πρόσωπα και η κόρη πολιτικού

«Δυστυχώς, το φαινόμενο με τα νεκρά άλογα στη νησίδα άρχισε να κάνει και πάλι την εμφάνισή του και η αιτία γι' αυτό είναι η λειψυδρία. Τα άλογα είναι εγκλωβισμένα στη νησίδα και δεν μπορούν να βγουν από αυτήν ούτε τρέχοντας ούτε κολυμπώντας. Η νησίδα είναι περικυκλωμένη από θάλασσα και πάνω σε αυτήν δεν υπάρχει νερό. Έτσι τις τελευταίες 15 μέρες τα άλογα πίνουν ουσιαστικά μόνο θαλασσινό νερό», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Μουσουνάκης.

Κατά τον ίδιο, η δεξαμενή πόσιμου νερού πάνω στη νησίδα, από την οποία ξεδιψούν τα άλογα, αυτό το διάστημα είναι ουσιαστικά άδεια, διότι δεν φτάνει το πόσιμο νερό που μεταφέρθηκε το τελευταίο διάστημα με υδροφόρα της πυροσβεστικής. Όπως λέει ο κ. Μουσουνάκης, πλέον οι ελπίδες για να σωθούν τα άλογα,εναποτίθενται στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Αινήσιο Δέλτα» και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), να μεταφέρεται νερό στην περιοχή.

«Το τελευταίο διάστημα η πυροσβεστική υπηρεσία μετέφερε τρεις φορές από πέντε τόνους πόσιμου νερού στη νησίδα, όμως, αυτή η ποσότητα ήταν μικρή για να καλύψει τις ανάγκες όλων των αλόγων. Απαιτούνται καθημερινά τρεις τόνοι νερό, για να ξεδιψάσουν όλα τα άλογα. Μέχρι τώρα οι δημόσιοι φορείς δεν αναλάμβαναν ουσιαστικά πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, διότι έψαχναν να βρουν, ποιος έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για το θέμα. Πλέον ανέλαβε την πρωτοβουλία ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με εμάς και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μεταφέρεται νερό και να μην δούμε και φέτος το ίδιο μεγάλο πρόβλημα με τα νεκρά αλόγα στη νησίδα», τονίζει ο κ. Μουσουνάκης.

«Φέρνουν νερό, όποτε τους… καπνίσει»

Για αδιαφορία όλων των συναρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η δεξαμενή να είναι άδεια, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο Δημήτρης Μήρτσος, αλιέας στο δέλτα του Έβρου. Όπως αναφέρει, το πρόβλημα με τον εντοπισμό νεκρών αλόγων, λόγω της έλλειψης νερού και πέρυσιξεκίνησε από αυτό το χρονικό διάστημα και μετά, όταν η ζέστη έγινε περισσότερο έντονη.

«Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι εντοπίζουμε νεκρά άλογα στη νησίδα και δυστυχώςτο πρόβλημα από εδώ και πέρα θα ενταθεί. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους φορείς να το αντιμετωπίσουν, αφού φέρνουν νερό, όποτε τους… καπνίσει. Σήμερα οι δεξαμενές νερού είναι άδειες, τις είδα πριν από λίγο και η υδροφόρα βρίσκεται στην απέναντι όχθη. Τα ζώα ψάχνουν για νερό αλλά δεν μπορούν να βρουν και αφυδατώνονται. Δυστυχώς, το πρόβλημα τώρα ξεκινάει, που εντείνονται οι ζέστες. Στη νησίδα υπάρχει μία αγέλη με περίπου διακόσια άλογα. Ο Έβρος στερεύει και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Υπήρχε φράγμα στο ποτάμι, στην περιοχή Νεραϊδότοπος αλλά το 2016 έσπασε και από τότε δεν ξαναέγινε. Μόνο με την κατασκευή του φράγματος θα σωθούν τα άλογα και θα γεμίσει το ποτάμι πάλι με ψάρια», υπογραμμίζει ο κ. Μήρτσος.

«Δεν ξέρουμε ακόμα, αν ευθύνεται η λειψυδρία»

Για εντοπισμό δύο νεκρών αλόγων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη νησίδα του Έβρου κάνει λόγο η Άννα Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο, αν οι θάνατοι οφείλονται στη λειψυδρία ή σε παθολογικά αίτια.

«Είναι γεγονός ότι το νερό στην περιοχή είναι αρκετά αλμυρό και δεν μπορούν να το πιουν τα ζώα. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την πυροσβεστική μεταφέρουμε νερό στη νησίδα. Εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ποτίζονται τα άλογα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τα περσινά φαινόμενα», αναφέρει η κ. Κωνσταντινίδου.

Κατά την ίδια τα άλογα που διαβιούν στη νησίδα του Έβρου αλλά και σε άλλες περιοχές του ποταμού ήταν στο παρελθόν οικόσιτα, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν και έχουν δημιουργηθεί διάφορα κοπάδια.

Διαβάστε ακόμη

Ντιόγκο Ζότα: Τι προκάλεσε τον θάνατο του ίδιου και του αδερφού του - Νέα στοιχεία για το δυστύχημα

55fce419-099f-4e4d-a4b1-d293f6d452cd.jpg

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η καταγγελία με τίτλο «χρυσαφένια βοσκοτόπια, ο νόμος της σιωπής», τα 12 πρόσωπα και η κόρη πολιτικού

ab349a02-bf7d-433a-b425-c922d8fe7cc3.jpg

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο «Magic Seas»

c5abb883-e96e-4747-9d35-94fb2bfff510.jpg

«Ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια τιμωρητικού καψονιού» - Τι καταγγέλλει η οικογένεια 21χρονου που έχασε τη ζωή του σε εκπαίδευση των ΟΥΚ

4649944a-e706-40fb-b424-4550d5cc2207.jpg