Ιδέες υπαίθριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο Δημοτικό Κήπο Χανίων

Ως πρακτική εφαρμογή και αποτέλεσμα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βάμου σε Σεμινάρια Erasmus+ σε διάφορες χώρες το 2024, σχεδιάσαμε προτάσεις για Υπαίθρια Εκπαίδευση στο Δημοτικό Κήπο Χανίων / σε χώρο πρασίνου.

Σκοπός του σχεδίου εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευόμενων για τα δέντρα, τη φύση και τους χώρους πρασίνου. Η διάρκεια μπορεί να είναι ενδεικτικά 2 διδακτικές ώρες (90 λεπτά).
Προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Με το πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:
- Γνωρίζουν ορισμένα βασικά είδη δέντρων και φυτών του Κήπου και της Κρήτης γενικότερα.
- Εκτιμούν την αξία των δέντρων και της φύσης για την υγεία, την ποιότητα ζωής και την οικολογική ισορροπία.
- Χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους σε ένα χώρο πρασίνου άλλο φυσικό χώρο.
- Αξιοποιούν διαδικτυακά εργαλεία όπως το Plantnet για την αναγνώριση φυτών και δέντρων και για αναζήτηση πληροφοριών.
- Ξεχωρίζουν φυτά και δέντρα ενδημικά και εισαχθέντα από άλλες περιοχές.
- Εντοπίζουν πληροφορίες για τα δέντρα και τα φυτά σε βιβλία της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Κήπου ή άλλης βιβλιοθήκης.
Σχετικά μαθήματα- Γνωστικά αντικείμενα: Φυσικές Επιστήμες, Βιολογία, Μαθηματικά, Γεωγραφία, Ιστορία, Γλώσσα, Καλλιτεχνικά, Μουσική.
Ενδεικτικές δραστηριότητες
Η/Ο εκπαιδευτικός του σχολικού τμήματος, μπορεί να επιλέξει, να προσαρμόσει και να συνδυάσει ορισμένες από τις παρακάτω δραστηριότητες:
1. Βρίσκουμε τα είδη των φυτών και δέντρων του Κήπου / χώρου πρασίνου με τη βοήθεια σχετικού οδηγού (βιβλίου) ή διαδικτυακών εργαλείων όπως το Plantnet (Ομάδες)
2. Αγκαλιάζουμε ένα δέντρο. Βρες πόσα παιδιά χρειάζονται για να αγκαλιάσουν το μεγαλύτερο δέντρο του Κήπου (15 λεπτά).
3. Βρίσκουμε το μεγαλύτερο δέντρο του Κήπου και μαθαίνουμε την Ιστορία του. Από πού είναι; Πώς βρέθηκε εκεί; (15-20 λεπτά).
4. Χωριζόμαστε σε δυάδες. Σε κάθε ζευγάρι ένας/μια έχει καλυμμένα τα μάτια με ένα μαντήλι. Ο/Η άλλος/η του ζευγαριού τον/την οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο δέντρο και επιστρέφουν στην αφετηρία. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το μαντήλι και πρέπει να βρει πού είναι το δέντρο στο οποίο τον/την είχε οδηγήσει ο/η άλλος/η του ζευγαριού. Ακολούθως αντιστρέφονται οι ρόλοι και καλύπτουμε τα μάτια αυτού που πριν ήταν οδηγός και οδηγός γίνεται τώρα εκείνος/η που είχε πριν καλυμμένα τα μάτια. (20 λεπτά)>
5. Ρώτησε / πάρε μια συνέντευξη από έναν ειδικό πχ Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Πρασίνου / Δασαρχείου για τον Κήπο ή το χώρο πρασίνου. (Προετοιμασία ερωτήσεων 10 λεπτά+10 λεπτά συνέντευξη). Κρατάμε σημειώσεις ή ηχογραφούμε τη συνέντευξη.
6. Συνέντευξη με ένα δέντρο: Παίρνουμε συνέντευξη από ένα δέντρο (15 λεπτά).
7. Βρίσκουμε αρωματικά φυτά στον Κήπο / χώρο πρασίνου. (15 λεπτά).
8. Κάνουμε ένα σιωπηλό περίπατο στον Κήπο, χωρίς να μιλάμε καθόλου, ακούγοντας, παρατηρώντας κι εξασκώντας όλες μας τις αισθήσεις. (15-20 λεπτά).
9. Κλείνουμε τα μάτια κι ανοίγουμε τα αυτιά: Καθόμαστε αναπαυτικά κάτω από τη σκιά ενός δέντρου ή στην αμμουδιά και κλείνουμε τα μάτια. Παίρνουμε 3 βαθιές ανάσες και προσέχουμε τους ήχους που ακούμε. Συζητάμε στο τέλος, αφού ανοίξουμε τα μάτια, τι ήχους ακούσαμε κι από πού μπορεί να προέρχονται (15-20 λεπτά).
10. Βρίσκουμε το δικό μας θησαυρό: Βρίσκουμε ένα αντικείμενο που μας αρέσει ή μας φαίνεται μαγικό, χωρίς να κόψουμε κάτι ή να πληγώσουμε τη φύση. Δείχνουμε στους άλλους το δικό μας θησαυρό κι εξηγούμε. (20 λεπτά).
11. Μαζεύουμε από κάτω πεσμένα φύλλα. Πόσα είδη φύλλων βρήκατε; (15 λεπτά).
12. Κάνουμε το περίγραμμα ή/και ζωγραφίζουμε το φύλλο σε ένα χαρτί ή χαρτονάκι (15 λεπτά).
13. Φτιάχνουμε το δικό μας δεντράκι με ένα πεσμένο κλαδάκι και φύλλα που μαζέψαμε από κάτω (15 λεπτά).
14. Δέντρο ή φυτό ως μοντέλο: Ζωγραφίζουμε σε χαρτί ένα δέντρο ή φυτό που βλέπουμε. (15 λεπτά)
15. Φτιάχνουμε μια μαντινάδα για τα δέντρα, τα φυτά ή τον Κήπο (Ομάδες, 15 λεπτά).
16. Φτιάχνουμε μια πυραμίδα με φυσικά υλικά που βρήκαμε κάτω, χωρίς να κόψουμε τίποτα (15 λεπτά).
17. Σχήματα στη φύση: Ανακαλύπτουμε γεωμετρικά σχήματα έξω στη φύση (κύκλος, ευθεία, καμπύλη, τεθλασμένη, τρίγωνο, παραλληλόγραμμο κοκ). Πόσα βρήκατε; (15 λεπτά).
18. Έργο τέχνης στη φύση: Φτιάχνουμε το δικό μας έργο τέχνης χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά (Land art) που βρήκαμε κάτω, χωρίς να κόψουμε τίποτα. Δείχνουμε το έργο μας στους άλλους κι αν θέλουμε το φωτογραφίζουμε. (Ομάδες 15-20 λεπτά).
19. Βρίσκουμε το μύθο: Κάθε ομάδα βρίσκει ένα μύθο που έχει σχέση με δέντρα ή φυτά στη Βιβλιοθήκη ή αλλού. Μετά καθόμαστε στη σκιά ενός δέντρου (ή στην αμμουδιά) και διαβάζουμε δυνατά το μύθο. Αν θέλουμε, τον ζωγραφίζουμε (20 λεπτά).
20. Αμαδρυάδες: Βρίσκουμε στα βιβλία αρχαίας ελληνικής μυθολογίας στη Βιβλιοθήκη ή στο διαδίκτυο τι ήταν οι Αμαδρυάδες. Μετά καθόμαστε κάτω από ένα δέντρο και ζωγραφίζουμε μια Αμαδρυάδα (15 λεπτά).
21. Γίνομαι η φωνή του δέντρου: Γράφουμε ατομικά ή σε ομάδες τι θα ήθελε να πει ένα δέντρο σε μας τους ανθρώπους. Η δραστηριότητα είναι υπαίθρια στη σκιά ενός δέντρου (20 λεπτά).
22. Δεντρο – λέξεις: Καταιγισμός ιδεών, βρίσκουμε λέξεις που έχουν σχέση με το δέντρο. Τις γράφουμε και σχηματίζουμε ένα συννεφόλεξο του δέντρου.
23. Φτιάχνουμε μια πρόταση, μαντινάδα ή μικρή ιστορία-παραμύθι με τις λέξεις της προηγούμενης δραστηριότητας. Κάθε ομάδα παρουσιάζει στις υπόλοιπες τι έχει φτιάξει προφορικά, με παντομίμα ή με θεατρικό παιχνίδι (Ομάδες, 30 λεπτά).
24. Παιχνίδι ρόλων: Χωριζόμαστε σε ομάδες (φυτά, δέντρα, ζώα του Κήπου ή του χώρου πρασίνου, επισκέπτες, υπεύθυνοι του Δήμου, οικολόγοι). Κάθε ομάδα συζητάει (10 λεπτά) για τα προβλήματα του Κήπου / χώρου πρασίνου και κάνει τις δικές της προτάσεις στη συζήτηση που ακολουθεί (20 λεπτά).
25. Φτιάχνουμε ένα τραγούδι για τα δέντρα, τα φυτά ή τον Κήπο. Αν θέλουμε, το ηχογραφούμε. (20 λεπτά).