Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αλλά και ξύλο μεταξύ φοιτητών

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 08.02.2024 11:29 Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ένταση και ξύλο μεταξύ φοιτητών στα Προπύλαια πριν την πορεία

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (08/02), προκειμένου να συμμετέχεις στη συγκέντρωση. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και ΑΔΕΔΥ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΛΜΕ ενώ, πριν την πορεία σημειώθηκε ένταση μεταξύ φοιτητών και τραυματισμοί.

Οι συμμετέχοντες, συγκεντρώθηκαν στις 12:00 της Πέμπτης (08/02) στα Προπύλαια. Στο συλλαλητήριο  έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Πιερρακάκης διεμήνυσε ότι σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, καθώς και ότι, τα κριτήρια που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι τα πιο αυστηρά στην Ε.Ε..

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητικοί σύλλογοι και αυτόνομα σχήματα απηύθυναν κάλεσμα για διαδήλωση, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα.

Στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

Πιερρακάκης: «Θέλουμε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16»

Για τα αυστηρότερα κριτήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο αφορά την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε χθες.

«Καλώ τους πάντες να τα δουν» τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.


Αρχικά μίλησε για την Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και πως βγαίνει. «Έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός… αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος.

Κάποιος ο οποίος μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις Πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Ο γενικός "κόφτης" δηλαδή, αυτή είναι η σύλληψη», ανέφερε και υπογράμμισε ότι επιπλέον «η κάθε σχολή θα βάζει και τα δικά της κριτήρια».

Όπως εξήγησε «τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας, υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί, και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, μίνιμουμ, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια, πρέπει να κάνουν έρευνα, και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για υποκρισία καθώς «η Ελλάδα έχει συρθεί να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολεγίων που υπάρχουν ήδη στη χώρα».

Πρόκειται, εξήγησε, για παραρτήματα μη κερδοσκοπικά των ξένων πανεπιστημίων. «Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση και με όλη την υφιστάμενη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη παιδεία στη χώρα μας. Αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι οι "κόφτες", είναι τα ελάχιστα, γιατί πρώτον κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια, τα οποία δεύτερον θα πρέπει να είναι αντίστοιχα του μητρικού πανεπιστημίου, και τρίτον τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνουμε και εμείς. Η ΕΘΑΑΕ θα λαμβάνει στο φάκελο και τα κριτήρια».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστημίων. Εφόσον υπάρχει αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ αυτόματα υπάρχει ισοδυναμία και τα επαγγελματικά προσόντα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συρθεί με ενωσιακή νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των κολεγίων. Το μείζον έχει ήδη αναγνωριστεί χωρίς ισχυρούς κανόνες επειδή επί δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ταμπού και κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας» επισήμανε.

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται σθεναρά, είπε, αυξάνεται η ευελιξία με σειρά διατάξεων και οι μισθοί στους καθηγητές έχουν ήδη αυξηθεί 12 με 15% μεσοσταθμικά και ο νόμος αφορά τα πλαφόν από τους ειδικούς λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας.

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι «θέλουμε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, είναι πάγια θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προβαίνουμε με μια ρύθμιση σε μια σύγχρονη ερμηνεία του άρθρου υπό το φως του ενωσιακού δικαίου».

Όσον αφορά το ύψος των διδάκτρων απέρριψε αιτιάσεις ότι μπορεί να είναι τριψήφια ή πολύ ακριβά με το επιχείρημα ότι «τα κριτήρια θα είναι κομμάτι του προς έγκριση φακέλου από την ανεξάρτητη αρχή. Εγώ είμαι μεγάλος οπαδός της κοινής λογικής, και πολλά σημεία της κριτικής την παραβιάζουν… Δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ κάτι τέτοιο».

Για τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ΑΕΙ είπε πως «είναι δωρεάν και μείνουν δωρεάν» ενώ υπενθύμισε ότι «σε μεταπτυχιακά υπάρχουν δίδακτρα με ερμηνεία του ΣτΕ».

Ένταση και ξύλο μεταξύ φοιτητών

Ένταση σημειώθηκε, μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων στα Προπύλαια, λίγο πριν την έναρξη της πορείας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η ένταση επικράτησε μεταξύ των μελών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που πρόκειται στο ΚΚΕ και άλλων φοιτητικών παρατάξεων. Κράτησε λίγα λεπτά, ωστόσο, τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά ατόμων. Αφορμή υπήρξε το ποια φοιτητική παράταξη θα βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας.

Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, συμμετείχαν 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ. 

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Το ερώτημα - «πονοκέφαλος» στις Αρχές για την εκτέλεση στη Μάνδρα - Πού εστιάζουν οι έρευνες

05662725-b5ac-400d-9ea6-4b86810ff07a.jpg

Κέιτι Πράις όπως… Ελμάιρα: Η PETA τής δίνει 5.000 λίρες για να μην πάρει άλλο κατοικίδιο! Έχουν πεθάνει 7 ζώα της

d5c40481-a7ca-49d5-9c08-6461605b8cf7.jpg

Νέα στοιχεία για την υπόθεση Μαντλίν: Σχέδιο απαγωγής και υιοθεσίας αποκαλύπτει μάρτυρας

13ec00c9-3dc7-4cf3-a5e9-c4c109a45e89.jpg

Εσείς πού πετάτε το τηγανόλαδο; Τα «πρέπει» και τα «μη»

39b6aa49-d1cf-4d03-8df0-db7898836402.jpg