Μηνιγγίτιδα: Τι είναι η κεραυνοβόλος που οδηγεί και σε θάνατο - Ο καθηγητής Ν. Τζανάκης στο ethnos.gr

Πληθώρα ιών και μικροβίων μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, η οποία δεν αποτελεί σπάνια ασθένεια, αφού σε περιόδους έξαρσης και κυρίως σε χώρους που συγχρωτίζονται νεαροί ενήλικες (στρατόπεδα, πανεπιστήμια κτλ), μπορεί να την κολλήσει ακόμα και το σύνολο των παραβρισκομένων, χωρίς, ωστόσο να παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα, δηλαδή να αποτελούν ασυμπτωματικοί φορείς. Για να εντοπιστούν, θα πρέπει να καταγραφεί σε κάποιον ή κάποιους από τους συγχρωτιζόμενους κάποια ιογενή λοίμωξη.

Το μείζον πρόβλημα είναι, όταν η μηνιγγίτιδα χαρακτηρίζεται ως κεραυνοβόλος, αφού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Μάλιστα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται δύο – τρεις τέτοιες περιπτώσεις. Στις άλλες μορφές της η μηνιγγίτιδα μπορεί να εντοπιστεί με ευκολία από τα συμπτώματά της και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αντιβίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 29.01.2025 21:27 Μητσοτάκης για Καρυστιανού: Δεν πρόκειται ποτέ προσωπικά να κατηγορήσω γονιό που έχει χάσει το παιδί του σε ένα δυστύχημα

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos,gr o ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι η μηνιγγίτιδα είναι κολλητική ασθένεια αλλά για να μεταδοθεί σε κάποιον, θα πρέπει να έρθει σε επαφή αρκετή ώρα με τον ασθενή.

«Η μηνιγγίτιδα αποτελεί μία ασθένεια, η οποία μπορεί να προκληθεί από πληθώρα ιών και μικροβίων που προσβάλλουν τους μήνιγγες του εγκεφάλου. Συνήθως η μηνιγγίτιδα είναι ιογενής αλλά μπορεί να είναι και μικροβιακή. Από τις τελευταίες πιο συχνή περίπτωση αποτελεί ο πνευμονιόκοκκος και ακολουθεί ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Κάποιες φορές η μηνιγγίτιδα, όταν είναι κεραυνοβόλος, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές και ο ασθενής ακόμα και να χάσει τη ζωή του. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολύ μεγάλο φορτίο μικροβίων στον οργανισμό του ασθενούς ή όταν είναι πεσμένη η άμυνα του οργανισμού του», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

Τα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης της μηνιγγίτιδας

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όταν οι ασθενείς με μηνιγγίτιδα δεν είναι ασυμπτωματικοί, μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, δυσκαμψία στον αυχένα ακόμα και διαταραχές του επιπέδου της συνείδησης.

«Κάποιες φορές ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και εξανθήματα, δηλαδή στίγματα, στο σώμα του. Όλα μαζί τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν στο 90% των περιπτώσεων. Τότε είναι εύκολη η διάγνωση της ασθένειας. Δίνεται από τους θεράποντες γιατρούς η κατάλληλη αντιβίωση, η οποία προλαμβάνει και αντιμετωπίζει την ασθένεια. Δυστυχώς, πολύ δύσκολα μπορούμε να προλάβουμε την κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα και κάθε χρόνο από αυτήν έχουμε δύο – τρεις περιπτώσεις που οδηγούνται στο θάνατο», λέει ο κ. Τζανάκης.

Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρει ακόμα ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει εκ γενετής προδιάθεση σε κάποια άτομα να προσβληθούν από μηνιγγίτιδα, ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται με τα σταγονίδια του στόματος.

«Ωστόσο, απαιτείται πολύ στενή και πολύωρη επαφή με τον ασθενή για να γίνει η μετάδοση, διότι το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας έχει το θετικό για εμάς πλεονέκτημα να ζει μόλις λίγα λεπτά στο περιβάλλον. Αν εντοπιστεί κάποιος ασθενής με μηνιγγίτιδα, ο οποίος συγχρωτίζεται σε κάποιον στρατώνα ή σε πανεπιστημιακό χώρο, θα πρέπει να απομονωθούν όλες οι στενές επαφές του, δηλαδή το οικογενειακό και το φιλικό του περιβάλλον και να τους χορηγηθεί προληπτικά αντιβίωση, ώστε να προφυλαχθούν. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής βοηθάνε για να μειωθεί η φορεία αλλά περισσότερο γίνονται για να νιώσουμε εμείς καλύτερα ψυχολογικά», λέει ο κ. Τζανάκης.

Τέλος, κατά τον ίδιο, υπάρχει εμβόλιο ως προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας, το κόστος του οποίου καλύπτεται από την Πολιτεία για τη χορήγηση σε βρέφη ηλικίας έως 18 μηνών. Για μεγαλύτερες ηλικίες οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο για τον εμβολιασμό. Όπως λέει ο κ. Τζανάκης, ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας, ωστόσο, δεν προστατεύει απ’ όλα τα είδη της ασθένειας.

Στερεύει από οδηγούς η ΟΣΥ: Ακυρώνει δρομολόγια ενώ έχουν έρθει καινούρια λεωφορεία - Η εταιρία είναι καταδικασμένη σε υπολειτουργίαΔιαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για Τέμπη: Όσα είπε ο πρωθυπουργός για ποινικές ευθύνες, «μπάζωμα» και φορτίο τρένου - «Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της»

14e6ca04-2fea-4954-b991-68dbad9f2101.jpg

Ηράκλειο: Οι αστυνομικοί έστησαν αντιπερισπασμό για να φυγαδεύσουν τον 44χρονο και την 26χρονη - Τι ανέφεραν στις απολογίες τους

948a18e1-860f-4e97-bbee-787f00948beb.jpg

Η Lady Gaga τίθεται κατά της «αντι-woke» ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ

9e78c1ad-c0db-415b-b441-ea6429b6764b.jpg

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει την υγεία και την οικονομία - Τι αναφέρει γαλλική έκθεση

ae59918f-be8b-4542-bb97-09607ad1bf60.jpg