Ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μιλά στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Με λόγο ήπιο και σε τόνο ανθρώπινο, αλλά κινούμενο ταυτόχρονα πάντοτε εντός των ορίων που άτυπα ή τυπικά θέτει η Εκκλησία ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τοποθετείται μέσω της ΑΝΑΤΟΛΗΣ σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο.
«Η Εκκλησία αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ άνδρα και γυναίκας και η Αγία Γραφή τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ανθρώπων τον καταδικάζει. Συμφωνώ με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο ότι η Εκκλησία όλους τους αγκαλιάζει και δεν καταδικάζει κανέναν. Δεν είμαστε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, ούτε αρνούμαστε ότι υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι στην κοινωνία. Είναι ενδεχομένως διπλανοί μας, τους έχουμε και στο ποίμνιό μας. Πολλές φορές μάλιστα επικρατεί η νοοτροπία ότι η Εκκλησία στέκεται απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους με αυτές τις επιλογές – δεν είναι έτσι, σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου, όπως και ο ίδιος ο Χριστός σέβεται την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου. Σε αυτό το θέμα όμως η Αγία Γραφή λέει ότι ο γάμος είναι μεταξύ άνδρα και γυναίκας και αυτό επευλογεί και η Εκκλησία, γι’ αυτό και μιλάμε για θρησκευτικό γάμο.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο γάμος μεταξύ των ομόφυλων θα είναι πολιτικός, η Εκκλησία ωστόσο έχει σταθερή θέση απέναντι σε αυτό, μη αναγνωρίζοντας ούτε τον πολιτικό γάμο, ούτε τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Το όλο θέμα άλλωστε λύνεται νομίζω με το σύμφωνο συμβίωσης».
«Λύνονται υπάρχοντα προβλήματα με την τεκνοθεσία,
παραμένουν όμως κάποιοι ηθικοί προβληματισμοί»
Για το κομμάτι της τεκνοθεσίας ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. «Σε πολλές κοινωνίες που επιτρέπεται αυτό, υπάρχει πάντα αυτός ο προβληματισμός μεταξύ των παιδιών, ακούμε και διαβάζουμε πολλές φορές τα παιδιά αυτά αναρωτιούνται π.χ. ποιός είναι ο πατέρας και ποιά η μητέρα μου. Όπως παρουσίασε τις προάλλες και ο Πρωθυπουργός το νομοσχέδιο θα έλθει να λύσει κάποια προβλήματα σε ομόφυλα ζευγάρια που ήδη ένας εκ των δύο έχει υιοθετήσει ένα παιδί και το μεγαλώνει μαζί με τον/την σύντροφό του.
Ωστόσο η Εκκλησία έχει μια σταθερή θέση απέναντι στο θέμα, το οποίο σύμφωνα με την Εκκλησία είναι και θέμα φυσιολογίας αφού όλες οι ανθρώπινες λειτουργίες στον άνδρα και στη γυναίκα είναι σχεδόν ίδιες, η νεφρική, η καρδιακή, η αναπνευστική, μόνο στο θέμα το αναπαραγωγικό διαφέρει ο άνδρας από τη γυναίκα.
Προσωπικά έχω επιφυλάξεις για τα παιδιά αυτά που πάντα μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον τέτοιο πώς θα αντεπεξέλθουν.
Κατανοώ ότι λύνονται κάποια ζητήματα σε ορισμένες περιπτώσεις με την τεκνοθεσία, παραμένουν όμως κάποιοι ηθικοί προβληματισμοί».
«Nα γίνει διαβούλευση
με επιστήμονες και ειδικούς»
Σύμφωνα με τον Σεβ. κ. Κύριλλο για το θέμα της τεκνοθεσίας «θα μπορούσε και η επιστημονική κοινότητα να έχει κάποιες διεργασίες για το θέμα. Είναι θεωρώ πολύ νωρίς για όλο αυτό, βλέπουμε άλλωστε και σε χώρους αριστερούς ακόμη βλέπουμε βουλευτές να προβληματίζονται. Θα μπορούσε π.χ. να γίνει μια διαβούλευση ανάμεσα σε επιστήμονες και ανθρώπους ειδικούς, να ακούσουμε πιο επισταμένα τις απόψεις τους. Όπως γίνεται θεωρώ ότι ως κίνηση είναι λίγο βεβιασμένη».
«Κόκκινη γραμμή» που «παραβιάζει την ανθρώπινη φύση» ξεκάθαρα αποτελεί για την Εκκλησία, σύμφωνα με το Σεβασμιώτατο, το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, το οποίο ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση δεν θα περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση, μάλλον από τον επόμενο μήνα, νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ