«Ροζ Πάνθηρες»: Βίντεο ντοκουμέντα από το ριφιφί σε γνωστά κοσμηματοπωλεία - Δύο συλλήψεις

Ντοκουμέντα από την δράση των συμμορίας των «Ροζ Πάνθηρων», που έκαναν διαρρήξεις σε κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο του ριφιφί έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Δύο από μέλη της συμμορίας, Σέρβοι, ηλικίας 50 και 53 ετών, βρίσκονται ήδη στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. και βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- κλοπές κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και απείθεια.

Διεθνής η δράση τους 

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι  κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2023, είχαν συστήσει συμμορία και διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε κοσμηματοπωλείαστο κέντρο της Αθήνας με τη μέθοδο του «ριφιφί». Από επικοινωνία με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές αλλά και από το ποινικό τους παρελθόν, εξακριβώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη της ευρύτερης διεθνικής εγκληματικής ομάδας, με την κωδική ονομασία «Ροζ Πάνθηρες» («Pink Panthers»).

Το εν λόγω Διεθνικό Εγκληματικό αυτό δίκτυο  έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις καλά δομημένες και ιδιαίτερα δραστήριες διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και είναι σύμφωνα με τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Διωκτικές Αρχές (INTERPOL-EUROPOL) δομημένο στα πλαίσια των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων των Βαλκανικών χωρών. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από άτομα που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και παρουσιάζουν διεθνή δράση, στοχοποιώντας κυρίως κοσμηματοπωλεία, στα οποία διαπράττουν είτε κλοπές είτε ληστείες, με διαφόρους τρόπους και μεθόδους ανάλογα με τις δεξιότητες, τεχνικές και ικανότητες των μελών τους που βρίσκονται σαν πυρήνες σε κάθε χώρα.

Πώς δρούσαν

Οι ομάδες αυτές δρουν συνήθως σε μικρούς αυτόνομους επιχειρησιακούς πυρήνες σε κάθε χώρα, στους οποίους συμμετέχουν αποκλειστικά ομοεθνείς τους (Σερβία, Μαυροβούνιο κλπ) που έχουν μόνιμη διαμονή στην χώρα που βρίσκεται το κοσμηματοπωλείο. Είναι επαγγελματίες κακοποιοί, χωρίς έτερη εργασία και στο σύνολο των επιθέσεών τους, χρησιμοποιούν τακτικές αυτοψίας και παρακολούθησης του καταστήματος που έχουν στοχοποιήσει ακόμα και αρκετές ημέρες πριν το «χτύπημα».

Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ ταξιδεύουν ξεχωριστά και με διαφορετικούς τρόπους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της από κοινού σύλληψής τους. Για τις οδικές μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν είτε οχήματα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας διαφόρων χωρών είτε οχήματα της εκάστοτε χώρας, τα οποία είναι καταχωρημένα στα ονόματα άλλων ατόμων, συνήθως με καθαρό ποινικό παρελθόν.

Τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων είναι συνήθως άτομα με μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα διεθνώς και άτομα που έχουν επίσης, απασχολήσει τις διεθνείς αρχές.

Ως προς την δράση τους, αξίζει να αναφερθεί ότι εντόπιζαν τα καταστήματα -στόχους τους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις αυτών και ακολούθως, κατάστρωναν το σχέδιο δράσης τους προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρυσαφικά. Εν συνεχεία, προφανώς διέθεταν το κατάλληλο δίκτυο διοχέτευσης των κλοπιμαίων αντικειμένων, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος.

Πώς έκαναν ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία

Η προσέγγιση στα κοσμηματοπωλεία γινόταν βραδινές ώρες. Στην μία περίπτωση κινούμενοι πεζή, ενώ στην άλλη, προσέγγισαν την περιοχή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευσαν αρκετά μέτρα πιο μακριά, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεσή τους με το αυτοκίνητο και την ανακάλυψή τους. Η επιλογή των κοσμηματοπωλείων δεν ήταν τυχαία, καθότι και στις δύο περιπτώσεις ακριβώς δίπλα υπήρχε κενό – εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο οποίο αρχικά εισέρχονταν οι δράστες, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να γίνουν αντιληπτοί από οποιοδήποτε άτομο, αφού επρόκειτο για κτίρια στα οποία δεν υπήρχε επισκεψιμότητα.

Πολύ βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομάδας ήταν ο τρόπος διάρρηξης.

Συγκεκριμένα, τα άτομα προέβαιναν στη διάρρηξη των κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του «ριφιφί», ανοίγοντας δηλαδή οπή στον τοίχο μεταξύ του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και του κοσμηματοπωλείου, από την οποία εισέρχονταν στο κατάστημα. Στο εσωτερικό των καταστημάτων εισερχόταν ένας μόνο εκ των δραστών, ο οποίος έρποντας αρχικά στο πάτωμα, κατάφερνε με αυτό τον τρόπο να μην ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές κίνησης του συναγερμού και αφαιρούσε τα κοσμήματα-χρυσαφικά.

Τέλος, και στις δυο περιπτώσεις, στο σημείο των παρακείμενων των κοσμηματοπωλείων καταστημάτων όπου άνοιγαν την οπή οι δράστες, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια ύφασμα, προφανώς για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που έπεφταν στο πάτωμα. Αφού ολοκλήρωναν τις ενέργειές τους, εξέρχονταν από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και απομακρύνονταν πεζή, φέροντας μαζί τους τις τσάντες με τα κλοπιμαία.

Χαρακτηριστικό της προσοχής που επιδείκνυαν αλλά και του επαγγελματισμού που τους διακρίνει, είναι η επαναλαμβανόμενη κατόπτευση των κοσμηματοπωλείων – στόχων τα οποία ήθελαν να διαρρήξουν. Με αυτό τον τρόπο, παρατηρούσαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ελαχιστοποιώντας έτσι το ενδεχόμενο να γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, όλες οι κατοπτεύσεις τους γινόταν βραδινές ώρες κατά τις οποίες τα καταστήματα ήταν κλειστά και η εμπορική κίνηση περιορισμένη.

Μετά από έρευνες στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
  • 3 ρολόγια
  • Κοσμήματα
  • 190 ευρώ
  • Πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης
  • 3 κινητά τηλέφωνα 
  • Προσωπικά τους αντικείμενα.
  • Κατασχέθηκαν επιπλέον μια μοτοσυκλέτα και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η έρευνα για τη εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ ο 53χρονος αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψή του, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Τι ποσοστό θέλει στις ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε «πυρά»

fdaa59f1-6ef8-4f3c-ac6c-338e2500061b.jpg

Υψη κτιρίων: Πυροσβεστική τροπολογία για τις αντιδράσεις - «Δε λύνει το πρόβλημα», λένε οι δήμαρχοι

2ac482d1-938b-4cb6-9bdf-92af92df37e8.jpg

Ελευσίνα: Τροχαίο με 31χρονο νεκρό - Ένας σοβαρά τραυματίας

9ae43e34-4939-4bdf-b9a7-552b30b6d19c.jpg

Πασχαλινή έξοδος από … χρυσάφι: Στα ύψη οι τιμές, βενζίνης, διοδίων και εισιτηρίων

9ecbaf0f-7002-468c-b026-b81c08c22f61.jpg