Συναγερμός μετά την βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Για «κενό ασφαλείας» μιλά ο Φλωρίδης

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη καθώς το Δικαστικό Μέγαρο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, με φάκελο ζωσμένο με εκρηκτικά να περνά μέσα στο κτίριο με παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών. Η αναστάτωση στους δικαστές είναι μεγάλοι και έτσι ζητούν να ληφθούν περισσότερα και πιο αυστηρά μέτρα για την ασφάλειά τους. 

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δραστών που έβαλα στο στόχαστρο τα δικαστήρια,  ενώ οι Αρχές καλούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα «πώς κατέληξε στον τρίτο όροφο η βόμβα» και «από τι ελέγχους πέρασε;» καθώς στην κεντρική είσοδο υπάρχει μαγνητική πύλη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 12.02.2024 23:44 Αυστηρή ανακοίνωση δικαστών: «Να λάβει τα αναγκαία μέτρα» καλούν την κυβέρνηση για τη βόμβα

«Σοβαρό κενό ασφαλείας» - Τι λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης για το περιστατικό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε μιλώντας στο OPEN και την «Ώρα Ελλάδος» πως: «Προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από κει στο γραφείο μιας άλλης προέδρου, δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους. Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα».

«Δεν υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για τους δικαστές»

Με τη σειρά της Μαργαρίτα Στενιώτη, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε πως: «Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια η αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης και σε συγκεκριμένη πρόεδρο. Τίθενται ζητήματα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φύλαξης τόσο των δικαστηρίων όσο και των ίδιων των δικαστών. Οι δικαστές πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον και αυτό το ασφαλές περιβάλλον δεν υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση, είναι συνήθη τα φαινόμενα. Υπάρχει κενό, μια μαγνητική πύλη η οποία δεν είναι τόσο ασφαλής. Υπάρχει και δεύτερη είσοδος η οποία δεν φυλάσσεται. Μου είπαν πως και από τα παράθυρα του ισογείου μπορούν να εισχωρήσουν μέσα άνθρωποι, αντικείμενα, το πακέτο το συγκεκριμένο. Η περίπτωση έχει μια ιδιαιτερότητα. Η αποστολέας ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επομένως. Και ευτυχώς δεν το παρέλαβε η συνάδερφος το δέμα αλλά ο έμπειρος σύζυγός της, απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος κατάλαβε πως κάτι συμβαίνει. Αν δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον σύζυγο εννοείται πως θα είχαμε θύματα. Πέρασε από έλεγχο και μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και μάλιστα έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο και καταλαβαίνετε τι κίνδυνος υπήρξε».

«Δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια»

«Έχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια. Πρέπει η πολιτεία να κάνει ένα σχέδιο για την προστασία αυτών των χώρων. Είναι χώροι με επικινδυνότητα. Η πρώτη από τους οποίους αφαίρεσαν την συνοδεία ήταν δικαστικοί λειτουργοί. Είχαμε πει να παραμείνουν στους συναδέρφους που δικάζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματικές οργανώσεις. Μετά από πολλές ενστάσεις, έχουν έναν αστυνομικό χωρίς όχημα», τόνισε. 

«Η τρομοκρατία επανέρχεται»

Για το τι μηχανισμός ήταν η κυρία Στενιώτη ανέφερε πως «έχει συμβεί και στο παρελθόν το 2015, ένας ανάλογος φάκελος εστάλη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και πάλι ήταν από αποστολέα που θα επιδεικνύαμε εμπιστοσύνη, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Τότε ήταν η παρατηρητικότητα της γραμματέως. Αν άνοιγε ο φάκελος απότομα θα έσκαγε (η βόμβα). Εστάλη από κάποια οργάνωση ή κάποιο πρόσωπο που είχε σκοπό να τρομοκρατήσει, να προκαλέσει φόβο».

Κατέληξε λέγοντας πως «η τρομοκρατία επανέρχεται».

«Αν θέλουν να σκοτώσουν, δεν ειδοποιούν» - Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. 

Ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης σχολίασε με τη σειρά του πως «αν θέλουν να σκοτώσουν, δεν ειδοποιούν. Η αστυνομία ψάχνει να δει τι υποθέσεις είχε δικάσει η συγκεκριμένη δικαστής. Μήπως εμπλέκεται κάποιος που είχε καταδικαστεί σε υποθέσεις, αλλά και αν το χτύπημα είναι τρομοκρατικό ή όχι. Οι τρομοκράτες θέλουν να δείξουν πως χτυπάνε το καταστημένο για αυτό ενημερώνουν πριν και μετά στέλνουν μια προκήρυξη που αναλαμβάνουν την ευθύνη. Αν θέλουν όμως να χτυπήσουν και να σκοτώσουν θα ενημερώσουν ή θα βγάλουν προκήρυξη; Όχι. Άρα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε πίσω από αυτή τη βόμβα. Από εδώ και πέρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οι στόχοι των τρομοκρατών είναι δύο. Οι αστυνομικοί που τους πιάνουν και οι δικαστές που τους δικάζουν».

«Δεν ξέρουμε πώς πέρασε στο Μέγαρο η βόμβα»

Ο Τριαντάφυλλος Φούντας, πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ανέφερε με τη σειρά του στην εκπομπή «στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξαναζήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να έχει σκάσει βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είχαμε κάποιο τέτοιο γεγονός καθώς θα μπορούσε να ήταν και μοιραίο. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας γιατί στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Οι εργαζόμενοι βλέπουν πως ενώ είναι ένα μέγαρο που φυλάσσεται, με τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται καθημερινά, φαίνεται πως εάν θέλει να περάσει κάποιος, θα το περάσει. Δεν ξέρουμε αν πέρασε από το μηχάνημα xray, από την κεντρική είσοδο». 

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Σοκάρουν οι μαρτυρίες εγκλωβισμένων στη ναυτιλιακή εταιρεία - Η πρώτη εκτίμηση για το κίνητρο του δράστη

f530bdb8-bf88-44c2-940b-42844acc60ec.jpg

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας

eccbb9b1-a754-4c0a-8480-2eeb7bfc6fc0.jpg

Ο Σεμπαστιάν Αλέ έριξε κλοτσιά στον καρκίνο - Η μεγάλη μάχη που έδωσε μέσα απ' τα δικά του λόγια

3ac129df-e944-437b-bc45-cfce4b579e94.jpg

Ο άνθρωπος διαλύει τη Γη: Μεταναστευτικά ζώα απειλούνται με εξαφάνιση - Ανησυχητικά στοιχεία

1f7d2d95-fef2-427b-871f-b4f7869b3a33.jpg