Χάνονται περιουσίες! Πρωτοβουλίες και σε τοπικό επίπεδο για το Π.Δ. για μη οικοδομήσιμα ακίνητα κάτω των 2 στρ.

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις και παράλληλα οι πρωτοβουλίες θεσμικών και επιστημονικών φορέων, που ζητούν να μην εφαρμοστεί οριζόντια η συρρίκνωση των ορίων των οικισμών σε όλη τη χώρα αλλά να προβλεφθούν λύσεις επεκτάσεων εκεί που υπάρχει επιστημονική και κοινωνική τεκμηρίωση. Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για τα οικόπεδα που με το νέο ΠΔ μένουν εκτός των νέων οριοθετήσεων των οικισμών και χάνουν το δικαίωμα δόμησης.

→ Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕζητά διασφάλιση της συνέχειας δόμησης σε οικισμούς που διαθέτουν υποδομές και κοινωνική ζωή και ετοιμάζει παρέμβαση διαβούλευσης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το ΤΕΕ.
→ Εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, επιστημονικών φορέων και πολιτικοί παράγοντες στην Κρήτη, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τηνΠΕΔ Κρήτηςαναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να δοθεί από το ΥΠΕΝ η δυνατότητα στις περιοχές που τίθενται με τοΠ.Δ. 194/2025εκτός ορίων οικισμών να πάρουν αρτιότητα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν «πρόσωπο» στο δρόμο, κάτι το οποίο θα πρέπει να προβλεφθεί και στο εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.
→ Κάθετα αντίθετοι με το Π.Δ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με άρθρο του οποίου θα γίνει επανακαθορισμός στα όρια των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, γεγονός που θα επιφέρει πολλά προβλήματα σε ιδιοκτήτες ακινήτων και θα επιδεινώσει την ερήμωση των χωριών, δηλώνουνο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
→ Ο εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ στην Αιτωλοακαρνανίαλέει ότι « ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θα βγουν τα οικόπεδά του στο χωριό άχρηστα, θα είναι μη οικοδομήσιμα».
→ «Οι επιλογές οριζόντιων περιορισμών, που επιτρέπουν μόνο τη μείωση ή τη διατήρηση των υφιστάμενων ορίων και όχι την προσαρμοσμένη αύξηση, όπου αυτό είναι επιστημονικά και κοινωνικά δικαιολογημένο, αντιβαίνει στις αρχές του αναπτυξιακού σχεδιασμούτονίζει η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων (ΕΤΑΝΕΠ).
Tι σχεδιάζει το υπουργείο για οικόπεδα που χάνουν το δικαίωμα δόμησης
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού θεσμοθετήθηκε και έχει τεθεί σε ισχύ το νέο ΠΔ 194/2025, με τίτλο: «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης» υπάρχουν σχεδιασμοί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απώλειας του δικαιώματος δόμησης, που δημιουργείται για χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 194/2025 προβλέπονται τρεις ζώνες για τους οικισμούς, σύμφωνα με τη χρονική εξέλιξή τους μέχρι το 1983:
Ζώνη Α οικισμού:Τμήμαπροϋφιστάμενο του 1923(ιστορικός πυρήνας).
Στην Α’ Ζώνη η ελάχιστη αρτιότητα είναι 2 στρέμματα και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο τα 15 μέτρα.
Ζώνη Β οικισμού:Το συνεκτικό́ τμήμα που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983.
Ζώνη Β1 οικισμού:Το διάσπαρτο τμήμα αυτού, που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983.
Στις Ζώνες Β’ και Β 1του οικισμού άρτια οικόπεδα θεωρούνται όσα είναι από 300 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. με πρόσωπο 10 μέτρων σε κοινόχρηστο χώρο. Από την κατηγοριοποίηση έχει απενταχθεί η Γ΄ Ζώνη που είχε περιληφθεί στο προηγούμενο σχέδιο Π.Δ. (που εστάλη στο ΣτΕ και απορρίφθηκε) και περιλάμβανε τις περιοχές του οικισμού μετά τη Β1΄ Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού
Οι διατάξεις του Π.Δ. 194/2025 δεν κάνουν καμία πρόβλεψη για τους οικισμούς μετά το 1983.
Μετά από την έκδοση του Π.Δ. 194/2025, οι πολίτες που είχαν περιουσίες στις περιοχές που δεν προβλέπονται στο Π.Δ. δικαιολογημένα ανησυχούν για την αρτιότητα των οικοπέδων τους. Όσοι πολίτες έχουν ήδη χτίσει, σε τέτοιες περιοχές δεν θα έχουν καμία συνέπεια.
Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι, που έχουν ιδιόκτητα οικόπεδα στις παραπάνω περιοχές, χωρίς να έχουν ακόμη χτίσει και ανησυχούν ότι, πολλά από αυτά κινδυνεύουν να γίνουν ξαφνικά αγροτεμάχια.
Ειδικά όσοι αγόρασαν τέτοια οικόπεδα με την προοπτική της οικοδόμησης, διατρέχουν κίνδυνο άμεσης οικονομικής ζημίας, όσο παραμένει αδιευκρίνιστο το πλαίσιο για τις περιοχές αυτές.Δηλαδή, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, αν θα θεωρηθούν εντέλει εκτός σχεδίου πόλεως, με ό,τι απώλειες αυτό συνεπάγεται.
Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ) που θα είναι εκτός ορίων οικισμού και εκτός σχεδίου
Σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να οργανώσει αυτές τις περιοικιστικές Ζώνες (Ζώνες Γ’ ή τμήματα αυτών) σε Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ) που θα είναι εκτός ορίων οικισμού και εκτός σχεδίου.
Μαζί με τη δυνατότητα δόμησης στις περιοχές αυτές, ο νομοθέτης θα μπορέσει να βάλει ειδικές χρήσεις (π.χ. κοινωνική κατοικία) και να προσδιορίσει και μία αρτιότητα, η οποία να είναι μεταξύ 2 και 4 στρεμμάτων. Επομένως αυτή η περιοικιστική περιοχή θα έχει μεγαλύτερη αρτιότητα από τα εντός οικισμού, που είναι 300 έως 400 τ.μ. , αλλά μικρότερη από την εκτός σχεδίου και θα οργανωθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
Στο στόχαστρο της ΚΕΔΕ το σχέδιο Π.Δ. για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
Σε συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης το ΔΣ της ΚΕΔΕ αντέδρασε στο πρόβλημα που αναδεινύεται με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, τον καθορισμό των χρήσεων γης, καθώς και των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης. Η συζήτηση υπήρξε έντονη, με δημάρχους και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος να προειδοποιούν για σοβαρές κοινωνικές και αναπτυξιακές συνέπειες εάν προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος όπως αυτό διαμορφώνεται.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, κ.Μανώλης Κοκοσάλης,έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επικεντρώνοντας την κριτική του στο άρθρο 5 του σχεδίου Π.Δ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
-«Αν περάσει αυτό το προεδρικό διάταγμα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τους οικισμούς μας και να πάμε όλοι σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τα όρια μειώνονται δραματικά και ακυρώνεται ουσιαστικά η δυνατότητα δόμησης στην περιφέρεια».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μείωση των ορίων στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων γίνεται με κριτήρια του 1983, αγνοώντας τις σημερινές ανάγκες, την πληθυσμιακή και αναπτυξιακή πραγματικότητα, και τις εν εξελίξει μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ).
ΟΒασίλης Κεγκέρογλουτόνισε ότι: «Το Π.Δ. έρχεται να επιβάλει έναν προκρούστειο κανόνα σε όλες τις περιοχές της χώρας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε οικισμού, ούτε οι τοπικές δυναμικές ανάπτυξης.”
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αντίφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο προωθεί τα ΤΠΣ και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), τα οποία όμως εκπονούνται ταυτόχρονα με το σχέδιο Π.Δ. που τα προδιαγράφει δεσμευτικά, αφαιρώντας ουσιαστικά τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον καθορισμό των ορίων οικισμών.
Η ανησυχία για την απώλεια περιουσιών εκφράστηκε με ιδιαίτερη ένταση:
«Την παραμονή του Π.Δ. οι πολίτες έχουν οικόπεδα, την επαύριο θα έχουν χωραφάκια», σχολίασε δηκτικά ο κ. Κεγκέρογλου, εκτιμώντας ότι η πολιτική αυτή ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και εκλογικό κόστος 5–7% για την κυβέρνηση.
Από αρκετούς δημάρχους και μέλη επισημάνθηκε ότι θα καταρρεύσουν επενδυτικά σχέδια, θα υπονομευτεί η οικοδομική δραστηριότητα και θα ενισχυθεί περαιτέρω η αστυφιλία, ενώ πλήττεται καίρια το όραμα της επιστροφής του πληθυσμού στην ύπαιθρο.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κατέληξε σε σαφές ψήφισμα απόρριψης του ΠΔ, ζητώντας:
♦ Άμεση αναστολή της διαδικασίας προώθησης του Π.Δ.
♦ Διαβούλευση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το ΤΕΕ.
♦ Απόδοση αρμοδιότητας στους δήμους για τον καθορισμό των ορίων μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στη βάση επιστημονικών και χωρικών κριτηρίων.
♦ Διασφάλιση της συνέχειας δόμησης σε οικισμούς που διαθέτουν υποδομές και κοινωνική ζωή.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση ότι το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ ήταν αυτό που καθοδήγησε ουσιαστικά το ΥΠΕΝ προς αυτή την κατεύθυνση.
-“Δεν πρόκειται για κεντρική πολιτική του Υπουργείου, αλλά για νομοτεχνική καθοδήγηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας”, ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με μέλη της ΚΕΔΕ να επισημαίνουν πως το ΣτΕ δεν πρέπει να καθορίζει πολιτικές, αλλά να τις ελέγχει για τη συνταγματικότητά τους.
Κλείνοντας τη συζήτηση, τονίστηκε ότι οι οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων καλύπτουν περίπου το 80% της γεωγραφικής έκτασης της χώρας, ιδίως στην περιφέρεια. Το σχέδιο Π.Δ. δεν προστατεύει το περιβάλλον, αλλά τιμωρεί την επαρχία, δήλωσαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι από ΠΕΔ και δημάρχους διαφόρων περιοχών.
Η ΚΕΔΕ προχωρά στη σύνταξη επίσημης απόφασης-τοποθέτησης, η οποία θα σταλεί σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα, με στόχο να διακοπεί η διαδικασία θεσμοθέτησης του Π.Δ. και να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για ένα ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αυτοδιοικητικά συμμετοχικό πλαίσιο οριοθέτησης.
Πρωτοβουλίες Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης
Στην Κρήτη έγινε συνάντηση έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης (Π.Ε.Δ.Κ.) και Δήμαρχο Ρεθύμνης,Γιώργο Μαρινάκη,στο Ρέθυμνο για να αναληφθούν πρωτοβουλίες σχετικά με το νέο ΠΔ για τους οικισμούς. Συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ρεθύμνου και Πρόεδρος Επιτροπής Παραλαβής Τ.Π.Σ.,Ξεζωνάκης Στυλιανός,η Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Ρεθύμνου,Γεωργία Μανωλίτσηκαι στελέχη του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας,Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη.
Τονίστηκαν τα θέματα που ανακύπτουν καιεπισημάνθηκε ότι θα πρέπει να τρέξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι απαιτούμενες διαδικασίες, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και με δεδομένη την πρόθεση της Κυβέρνησης, να δοθεί η δυνατότητα στις περιοχές αυτές που τίθενται με το Π.Δ. 194/2025 εκτός ορίων οικισμών να αποτελέσουν Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ). Να πάρουν δηλαδή αρτιότητα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν «πρόσωπο» στο δρόμο, κάτι το οποίο θα πρέπεινα προβλεφθείκαι στο εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.
Τονίστηκε ακόμη ότι στην παρούσα φάση επιδιώκεται μέσω των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) που προωθούνται εδώ και 3-4 χρόνια από την Κυβέρνηση, η ορθολογική χωρική οργάνωση των δραστηριοτήτων με βάση τις αρχές περιβαλλοντικής προστασίας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τον προσδιορισμό της αναπτυξιακής προοπτικής της κάθε περιοχής.Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μπει στη συζήτηση το θέμα των οικισμών μετά το 1983, για τους οποίους έχει δημιουργηθεί μία de facto πραγματική κατάσταση, ώστε να υπάρχει μία ολιστική πολεοδομική προσέγγιση.
«Η συζήτηση αυτή έπρεπε να εξελίσσεται παράλληλα με την εξέλιξη των ΤΠΣ και ΕΠΣ των Δήμων, για να υπάρχει ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός και μάλιστα σε συνάρτηση με το αύριο και το μέλλον αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική κάθε οικισμού(π.χ. στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας με την εγκατάσταση του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου για τον οποίο επίσημες μελέτες δείχνουν ότι θα διπλασιαστεί και θα τριπλασιαστεί ο πληθυσμός), όπως έχει δημόσια τοποθετηθεί ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς και άλλοι Δήμαρχοι της Κρήτης εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους» ειπώθηκε στη σύσκεψη.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι, οΚωνσταντίνος Κεφαλογιάννηςκατά τη διάρκεια της σύσκεψης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τοΓιώργο Μαρινάκη,ώστε σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης να συντονίσει το επόμενο διάστημα και τις δικές του απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υπάρχουν οι συναντήσεις με τους συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να γίνει μια ενημέρωση για το σχεδιασμό, αλλά και να τεθούν σε τροχιά οι αναγκαίες παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με τις μελέτες των Τ.Π.Σ. που είναι σε εξέλιξη, πάντα προς όφελος των πολιτών και της ισόρροπης περιβαλλοντικής ανάπτυξης και πολεοδομικής βιωσιμότητας.
Για παραλογισμό και άδικη κατάσταση κάνουν λόγο στην Ήπειρο
Κάθετααντίθετοι με το Π.Δ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με άρθρο του οποίου θα γίνει επανακαθορισμός στα όρια των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, γεγονός που θα επιφέρει πολλά προβλήματα σε ιδιοκτήτες ακινήτων και θα επιδεινώσει την ερήμωση των χωριών, εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους, τόσο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων,Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο Περιφερειάρχης,Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Οκ. Μπέγκας έκανε λόγο για σοβαρές κοινωνικές, πολεοδομικές και οικονομικές συνέπειες απότις προδιαγραφές που τίθενται σε εφαρμογή, έπειτα από παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των ορίων των οικισμών. Το ζήτημα αφορά και τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς πλήθος ιδιοκτησιών με νόμιμες οικοδομικές άδειες από τη δεκαετία του 1980 κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν εκ των υστέρων ως μη άρτιες και μη οικοδομήσιμες.
Όπως σημείωσε ο ΔήμαρχοςΙωαννίνων,«δυστυχώς το Προεδρικό Διάταγμα έχει υπογραφεί και αυτή είναι μία αρνητική εξέλιξη. Είναι παραλογισμός την ώρα που εκπονούνται σε όλη τη χώρα – και φυσικά και στα Ιωάννινα – τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, να λαμβάνονται μεμονωμένες αποφάσεις χωρίς την πλήρη εικόνα της κάθε περιοχής».
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ορθού χωρικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, καθώς καθορίζει εκ νέου τα όρια των οικισμών, αγνοώντας τα δεδομένα που ίσχυαν επί δεκαετίες και στα οποία βασίστηκαν αποφάσεις πολιτών και της διοίκησης.
-«Με βάση μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν άκυρες οι παλαιότερες αποφάσεις νομαρχών που καθόριζαν τα όρια οικισμών, οδηγώντας στην κατάργηση ορίων μέσα στα οποία είχαν χτιστεί σπίτια και είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες. Πολίτες που ενήργησαν απολύτως νόμιμα κινδυνεύουν να βρεθούν με ακίνητα εκτός οικισμού»,τόνισε.
Ο κ. Μπέγκας χαρακτήρισε την κατάσταση άδικη και υπογράμμισε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην τελευταία της συνεδρίαση, έθεσε το ζήτημα και προετοιμάζει συντονισμένες ενέργειες αντίδρασης.
«Θεωρώ ότι είναι στη λάθος κατεύθυνση. Η ΚΕΔΕ θα προσπαθήσει να αλλάξει αυτές τις αποφάσεις γιατί είναι πραγματικά αδιανόητο να χαρακτηρίζεται σήμερα ως παράνομος ένας συμπολίτης που ενήργησε απολύτως νόμιμα στο παρελθόν».
Τέλος, ο Δήμαρχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο υλοποιείται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, και επισήμανε ότι για πρώτη φορά ο δήμος θα αποκτήσει έναν σοβαρό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη χωρική του οργάνωση.
Γιατο ίδιο θέμα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφουο Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης δήλωσε μεταξύ άλλων:«Με Νόμο του 1983 δόθηκε το δικαίωμα να επεκταθούν οι οικισμοί προς διάφορα σημεία. Αυτά έχουν όλα ΦΕΚ. Και αυτή η απόφαση που προέρχεται πάλι από το ΣτΕ για εμένα είναι λανθασμένη. Θεωρώ ότι όλες αυτές τις αδικίες πρέπει άμεσα το ΥπουργείοΠεριβάλλοντοςνα τις αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση. Δεν γίνεται να λέμε ότι μας ενδιαφέρει να ξαναγυρίσει ο κόσμος στα χωριά, αλλά να του απαγορεύεις να χτίσει σε αυτούς τους μικρούς οικισμούς. Είναι απαράδεκτο, είναι τελείως λανθασμένο».
Ανέφερε ενδεικτικά πως παλιότερα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κάποιος αγόραζε με 4 στρέμματα για να φτιάξει ένα σπίτι και λίγο αργότερα πήγαν το όρια στα 10 στρέμματα…
-“Το μυαλό τους φτάνει από το Κολωνάκι ως τη Γλυφάδα”σημείωσε χαρακτηριστικά“για όσους αποφασίζουν στα υπουργεία…”
Αιτωλοακαρνανία: “o κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θα βγουν τα οικόπεδά του στο χωριό άχρηστα”
Η Ένωση Ιδιοκτητών ΑκινήτωνΑιτωλοακαρνανίας (ΕΝΙΑΚΑ) λέει ότι η θεσμοθέτηση του νέου ΠΔ για τους οικισμούς ότι είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ενώ την ίδια στάση έχει υιοθετήσει και το πανελλαδικό όργανο των ιδιοκτητών ακινήτων ηΠΟΜΙΔΑ.
Ο Χρήστος Καμποσιώραςπρόεδρος της ΕΝΙΑΚΑ σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημείωσε ότι:«Δεν ξέρω τι σκοπεύουν να κάνουν φορείς όπως το ΤΕΕ ή οι ενώσεις των δήμων (ΚΕΔΕ), αλλά για να το καταλάβει ο κόσμος πρόκειται για απαλλοτρίωση από την ανάποδη, για δήμευση περιουσιών δηλαδή και μάλιστα στον νευραλγικό χώρο της επαρχίας και ειδικά στα χωριά μας. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θα βγουν τα οικόπεδά του στο χωριό άχρηστα, θα είναι μη οικοδομήσιμα μετά τα νέα πολεοδομικά σχέδια που θα καταρτιστούν. Το να μην μπορείς να χτίσεις σε κωμόπολη κάτω των 2.000 κατοίκων κάτω από δύο στρέμματα σημαίνει ότι η περιουσία στο εξής θα είναι χωρίς αξία και μόνο αν κάποιος θέλει να πάρει πολλή γη και να την ενώσει, εταιρίες δηλαδή, θα μπορέσει να πουληθεί! Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση εκτός από αυτή την κυνική διαπίστωση».
Επιστολή-παρέμβαση της ΕΤΑΝΕΠ στο θέμα οριοθέτησης των οικισμών
Η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων (ΕΤΑΝΕΠ), ως ενεργός φορέας συμμετοχής στον δημόσιο διάλογο για την ανάπτυξη του νησιού και στο πλαίσιο του ρόλου της ως επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Άνδρου, προχώρησε σε αποστολή επιστολής-παρέμβασης σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο: «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης».
Η θέση της ΕΤΑΝΕΠ
Στόχος της επιστολής είναι η συμμετοχική και τεκμηριωμένη συμβολή στον προβληματισμό που αναπτύσσεται γύρω από το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η ΕΤΑΝΕΠ καταθέτει τέσσερις προτάσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου και επιστημονικά ορθού συστήματος οριοθέτησης των οικισμών, λαμβάνοντας υπόψη:
♦ τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,
♦ την ανάγκη ύπαρξης διαθέσιμης γης για αξιοποίηση,
♦ τις αναπτυξιακές προοπτικές της Άνδρου,
♦ και τη διαφοροποίηση μεταξύ των οικισμών.
Η Εταιρεία δεν τίθεται απέναντι στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά αναδεικνύει την ανάγκη για εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε οικισμού και για νομική πρόβλεψη που θα επιτρέπει επεκτάσεις εκεί που υπάρχει επιστημονική και κοινωνική τεκμηρίωση.
Για την ΕΤΑΝΕΠ, η επιστημονική τεκμηρίωση και ο σεβασμός στις τοπικές ιδιαιτερότητες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σχεδιασμού. Παραμένουμε στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα για διάλογο, συνεργασία και συνδιαμόρφωση πολιτικής.
Προς ποιους απευθύνεται η επιστολή
Η επιστολή της ΕΤΑΝΕΠ έχει αποσταλεί στους παρακάτω θεσμικούς φορείς:
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Σ. Παπασταύρου,
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,Δ/νση Ανάπτυξης έργων, επιστημονικών καi επαγγελματικών θεμάτων,
Δήμαρχο Άνδρου, κ.Θ. Σουσούδη,
Έπαρχο Άνδρου, κ.Α.Βρεττού,
Βουλευτές ν. Κυκλάδων, κ.κ.Γ. Βρούτση, Κ. Μονογυιού, Φ. Φόρτωμα, Μ. Καφούρο,
Ομάδα μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άνδρου,«Σαμαράς καi συνεργάτες» Α.Ε.και«Ροϊκός -Σύμβουλοι μηχανικοί» Α.Ε.
Επιτροπή παρακολούθησης της εκπόνησης μελέτης του Τ.Π.Σ., κ.κ.Α.Κοτζαμάνη, Κ.Γκλάρα
Η επιστολή της ΕΤΑΝΕΠ
Η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, ως θεσμικός φορέας επιστημονικής τεκμηρίωσης και διαλόγου για την Ανάπτυξη της Άνδρου, κρίνει απαραίτητο να επισημάνει τους κινδύνους, που προκύπτουν από τον τρόποοριοθέτησης οικισμώντης Άνδρου στο υπό μελέτη Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Οι ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της οριοθέτησης εγείρουν ανησυχίες,
τόσο λόγω των θέσεων, που διατυπώθηκαν από την Ομάδα Μελέτης κατά την ολοκλήρωση τής 1ηςφάσης εργασιών της, όπου μείζων παράμετρος έχει τεθεί η τωρινή πληθυσμιακή στασιμότητα,
όσο και από τη διαφαινόμενη πρόθεση συρρίκνωσης των οικισμών στο κείμενο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί καθορισμού κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΗ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Οι διατυπωμένες προθέσεις:
→περιορισμού επεκτάσεων της οικιστικής γης σε συνδυασμό με την προοδευτική απαγόρευση της εκτός ορίων οικισμών δόμησης,
→και ρητής απαγόρευσης οριοθέτησης των οικισμών με βάση την πραγματική κατάσταση δόμησης των χρόνων μετά το έτος 1985 (όταν η περίοδος 1985-2005 ήταν αυτή κατά την οποία σημειώθηκε οικιστική ανάπτυξη στο νησί),
πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν την Άνδρο σε μια περίοδο διοικητικής ακινησίας καιαναπτυξιακής καθήλωσης.
Ιδιαίτερα σε ένα νησί, με:
→χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα,
→πολλές κατοικίες που χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής από ανθρώπους που απογράφηκαν στον χώρο της α’ κατοικίας τους και όχι στην Άνδρο,
→σημαντική τάση κατασκευής εξοχικών κατοικιών,
→ανάγκη αναστροφής της μέσης (γηρασμένης) ηλικίας του πληθυσμού, και
→ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις χωρικής ευελιξίας λόγω γεωμορφολογίας,
Η ανάγκη για αξιοποιήσιμη γη αποτελεί ζήτημα, που άπτεται όχι μόνο της οικονομικήςανάπτυξης, αλλά και της βιωσιμότητας του νησιού.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Αναγνωρίζουμε πλήρως την ανάγκη θεσμικής τάξης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιστορικά καταγεγραμμένες οικιστικές αυθαιρεσίες και τις προβληματικές οριοθετήσεις κάποιων οικισμών. Ωστόσο, οι επιλογές οριζόντιων περιορισμών, που επιτρέπουν μόνο τη μείωση ή τη διατήρηση των υφιστάμενων ορίων και όχι την προσαρμοσμένη αύξηση, όπου αυτό είναι επιστημονικά και κοινωνικά δικαιολογημένο, αντιβαίνει στις αρχές του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Οι οριζόντιοι περιορισμοί, οι οποίοι θέτουν αυστηρά και δυσμενή όρια στην οριοθέτηση των οικισμών, που μέχρι σήμερα δεν είχαν καθοριστεί, ενδέχεται να παραγνωρίσουν την ιστορικά τεκμηριωμένη διάσπαρτη μορφή τους, καταλήγοντας σε περιορισμούς, που υπονομεύουν τις πραγματικές ανάγκες και δυναμικές των τοπικών κοινοτήτων. Αντί να προσφέρουν λύσεις, ενδέχεται να οδηγήσουν σε στασιμότητα και απομόνωση.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ως ΕΤ.ΑΝ.ΕΠ., δεν βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά επισημαίνουμε τις ανάγκες για τη δημιουργία ενός ευέλικτου και επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου οριοθέτησης.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε:
♦ Να καταργηθεί η απαγόρευση της επέκτασης των οικισμών, ή τουλάχιστον να προβλεφθεί δυνατότητα εξαίρεσης από τον περιορισμό της μη επέκτασης, εφόσον τεκμηριώνεται επιστημονικά, πολεοδομικά και κοινωνικά η αναγκαιότητα.
♦ Να αξιοποιηθεί η τοπική γνώση και να επιτραπεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών αρχών και των επιστημονικών φορέων στο σκέλος της οριοθέτησης των οικισμών.
♦ Να γίνει δεκτή η διαφοροποίηση ανά περίπτωση και να μη θεσμοθετείται γενικός περιορισμός που υπονομεύει την πραγματική δυναμική των τοπικών κοινοτήτων.
♦ Να υιοθετηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός της οικιστικής ανάπτυξης, που να προβλέπει τις μελλοντικές ανάγκες και να προχωρήσει σε ορθολογική πολεοδόμηση του χώρου.
Η Άνδρος χρειάζεται ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο πουνα διασφαλίζει το μέλλον της. Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο που να ενσωματώνει την ιδιαιτερότητα του κάθε οικισμού, και να μην αντιμετωπίζει το σύνολο με γενικούς περιοριστικούς κανόνες.
Ζητούμε το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού να προγραμματιστεί με Σχεδιασμό και Τεκμηρίωση, τα οποία να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Με εκτίμηση, για το Διοικητικό Συμβούλιο τηςΕταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων (ΕΤ.ΑΝ.ΕΠ.)
Πηγή: ecopress.gr