Ζέστη, αναμονή και υποσχέσεις για τους επιβάτες των ΜΜΜ στην Αθήνα: Στα... λόγια η αναβάθμιση
Μάλλον πρώιμα σχέδια επί χάρτου, τα οποία ακολούθως θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να λάβουν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος της χρονιάς και να ξεκινήσει η προετοιμασία τους από το 2026, αποτελεί το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με χρηματοδότηση από τους νέους ευρωπαϊκούς πόρους σε μια εναγώνια προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει... πολυεπίπεδα την ατζέντα από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης να επέμεινε ότι η ελληνική πρόταση προετοιμαζόταν εδώ και μήνες και «είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ πολύ καιρό ότι θα ήταν θέμα του υπουργικού συμβουλίου», αλλά η ανακοίνωση των επιμέρους κεφαλαίων του ελληνικού σχεδίου ήταν αρκετά φειδωλή χωρίς να υπεισέρχεται σε κρίσιμες λεπτομέρειες.
Για παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του σε καινούριους συρμούς του μετρό για τις Γραμμές 2 και 3 εξηγώντας ότι έως και σήμερα οι 20 γαλλικοί συρμοί πρώτης γενιάς εξακολουθούν να εκτελούν δρομολόγια χωρίς να διαθέτουν κλιματισμό. Δεν ανέφερε, ωστόσο, για πόσους νέους συρμούς μιλούσε, περιοριζόμενος κυρίως στην ανάλυση της επέκτασης του προγράμματος αναβάθμισης συρμών της Γραμμής 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος).
Και όλα αυτά ενώ ακόμα αναμένεται η ανακοίνωση του «ολιστικού σχεδίου για τα ΜΜΜ της πρωτεύουσας», για το οποίο είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα ανακοινωνόταν πριν το Πάσχα στην επίσκεψή του στο υπουργείο στον προηγούμενο ανασχηματισμό.
Το σχέδιο μπορεί να μην ανακοινώθηκε, αλλά το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας εξακολουθεί να «βράζει» σε συρμούς χωρίς air condition μετακινούμενο σε συνθήκες... φούρνου, κάτι το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Σήμερα οι 20 από τους 52 συρμούς του μετρό της Αθήνας δεν διαθέτουν κλιματισμό και ως εκ τούτου «είναι αναγκαίο τα επόμενα χρόνια που αναμένεται να ανέβουν κι άλλο οι θερμοκρασίες να κάνουμε αυτήν την επένδυση», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Σαφέστερη εικόνα έδωσε ο κ. Κυρανάκης για τη Γραμμή 1, για την οποία είπε ότι εκτός από την ανάταξη των 14 παλαιών συρμών που εκτελείται στον Βόλο (με μεγάλη καθυστέρηση στη σύμβαση και αναπροσαρμογή του τιμήματος όπως έχει αναδείξει με ρεπορτάζ του το ethnos.gr), θα αναβαθμιστούν ακόμα 10 συρμοί χρονολογίας 1993 - ΄94. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πλήρη αναικαινιση των συστημάτων ασφαλείας, του μηχανολογικού εξοπλισμου και την τοποθέτηση σύγχρονου πιο αποδοτικού συστήματος κλιματισμού. Η συνεισφορά του Ταμείου θα ανέλθει σε 200 εκ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι αρχικά είχε κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης από το επόμενο ΕΣΠΑ χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα απόφαση έγκρισης. Ως προς τους συρμούς του μετρό, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε υποβάλει ένα χρόνο πριν πρόταση για πρόγραμμα αναβάθμισης των παλαιότερων και προσθήκης κλιματισμού με διαχωρισμό σε δύο φάσεις, αλλά η τύχη της πρότασης έκτοτε αγνοείται. Σε κάθε περίπτωση επειδή οι συγκεκριμένοι συρμοί σε 5 χρόνια κλείνουν 30ετία και δεδομένου ότι η προμηθεία νέων απαιτεί τουλάχιστον τρία χρόνια αναμονής, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση της ανακαίνισης και των συρμών του μετρό κατ' αντιστοιχία με εκείνους του ηλεκτρικού, θα απαιτηθεί και μία πρόσθετη εργασία, αυτή της πλήρους αντικατάστασης των κινητήρων τους.
Η πρόταση του υπουργείου περιλαμβάνει επίσης:
- Την προμήθεια 210 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων και την ανάπτυξη υπηρεσίας on demand για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, έρχεται να συμπληρώσει την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Η εισφορά του Ταμείου στη δράση αυτή ανέρχεται σε 117 εκ. ευρώ.
- Δράσεις αντικατάστασης του στόλου των φορτηγών δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει τον πιο γηρασμένο στόλο φορτηγών σε όλη την Ευρώπη. Αφορά επίσης ανάπτυξη υποδομών φόρτισης «ώστε να αντιστοιχίζονται στην ηλεκτροκίνηση που είναι σε άνοδο», σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη.
Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και μέτρο για την αγορά ειδικού τύπου ηλεκτρικών ταξί για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Θα διαθέτουν πτυσσόμενη ράμπα για αμαξίδιο θα έχουν μια σειρά προνομίων συμπεριλαμβανομένης και της προτεραιότητας στις λεωφορειολωρίδες.
Κατά τον κ. Κυρανάκη, θα προβλεφθούν επίσης και μεγάλα οικονομικά κίνητρα και για συμβατικά ηλεκτρικά ταξί «μιας και αυτή είναι η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης».
- Η επόμενη δέσμη μέτρων αφορά τη μικροκινητικότητα και τις υποδομές για ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, κλπ με συμμετοχή του Ταμείου ύψους 108 εκ. ευρώ.
- Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος χαρτογράφησης και καθοδήγησης ατόμων με αναπηρία ειδικά πολιτών με προβλήματα όρασης, καθώς επίσης και την ενίσχυση του συστήματος πληροφόρησης σε στάσεις και σταθμούς των ΜΜΜ. Η συνεισφορά ευρωπαϊκών πόρων είναι 12,35 εκ ευρώ.
- Αναβάθμιση προαστιακών και σιδηροδρομικών σταθμών συνολικού ύψους 150 εκ ευρώ με στόχο να γίνουν προσβάσιμοι.
- Ανάπτυξη νέου εργαλείου χρηματοδοτικής μίσθωσης για ευάλωτα άτομα. Το social leasing θα αφορά ηλεκτρικά οχήματα δίκυκλα ή αυτοκίνητα για ευάλωτα νοικοκυριά και υποδομές φόρτισης με ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 153 εκ. ευρώ.
- Κατασκευή φραγμάτων πολλαπλού σκοπού ύδρευσης και άρδευσης σε νησιά με ενίσχυση 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων.
- Ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε νησιά και περίπου 3.800 φορτιστών με στόχευση κυρίως σε στόλους ενοικιαζομένων οχημάτων και ενίσχυση 28 εκ. ευρώ.
Ερωτηθείς για το μέλλον του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ο κ. Κυρανάκης σημείωσε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η συνέχειά του. Η διαφορά είναι πως θα επιτρέπει σημαντικά μικρότερες επιδοτήσεις ώστε ο προϋπολογισμός να μοιράζεται σε περισσότερους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, το ποσό της επιδότησης πέφτει κατακόρυφα από τα 9.000 στα 3.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο και αυξάνεται έως και τα 4.500 ευρώ εφόσον συντρέχουν προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων και η απόσυρση συμβατικού οχήματος.
Διαβάστε ακόμηΘλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο: Πέθανε η Ηρώ Καριοφύλλη

Κως: Οι αρχαιότητες στην παραλία του Αγίου Στεφάνου γίνονται... σουβενίρ και καταπατώνται από ξαπλώστρες

Οι «αμαρτωλοί» διάλογοι αποκαλύπτουν το μέγεθος της διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς δρούσαν τα κυκλώματα

Ο φόβος που τρώει τα σωθικά του Μαξίμου, οι φήμες για νέα δικογραφία και νέο πρόστιμο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι γαλάζιες επιθέσεις στον Μητσοτάκη
